Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rasprava o medijskim zakonima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 10. 2013.

Izvor: Politika, Tanjug

Rasprava o medijskim zakonima

Pomoćnik ministra kulture za oblast informisanja Saša Mirković izrazio je juče očekivanje da će posle 1. novembra biti formulisani tekstovi zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim servisima. „Za očekivati je da do 31. oktobra dobijemo sve neophodne predloge, sugestije i komentare”, rekao je Mirković u uvodnom izlaganju na drugoj javnoj raspravi o medijskim zakonima u Kragujevcu.

Učesnici javne rasprave, koja je trajala čitav dan, naveli su da nacrti zakona ne poštuju usvojenu Medijsku strategiju, da su doneti u nedemokratskoj proceduri i da sadrže neustavne odredbe.

Direktorka Radio-televizije Kragujevac Jovanka Marović ukazala je da u javnoj raspravi ne učestvuju članovi radne grupe, kao i da se raspravlja o zakonima, a da nije poznato šta piše u krovnom zakonu – zakonu o javnom informisanju.

„Plašim se da javna rasprava neće dati očekivane rezultate, da će rezultat biti katastrofalan zato što nema vremena da se zakonska rešenja promene”, rekla je Marović.

Predstavnici medija iz Niša i Vranja su naglasili da su se „neki od članova radne grupe povukli i da ne stoje iza ponuđenih rešenja”.

Za Miroslavu Stošić iz Sindikata novinara Srbije predloženi nacrt zakona predstavlja interes krupnog kapitala, a ne slobodu informisanja. „Potpisivanje kolektivnog ugovora jeste osnova i baza da se zaštite prava svih zaposlenih u svim medijima, kako privatnim tako i državnim”, rekla je ona.

Milan Petković iz Koalicije zaposlenih u medijima, koja okuplja više od 40 elektronskih i štampanih medija u Srbiji, rekao je da je „unutrašnjost sprečena da se čuje njen glas” i naveo da je toj koaliciji odbijen zahtev da ima status posmatrača u radnoj grupi.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi