Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nova kršenja Kodeksa novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 09. 2013.

Nova kršenja Kodeksa novinara Srbije

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je na svojoj redovnoj sednici da su dnevni listovi "Alo!" i "Kurir" prekršili Kodeks novinara Srbije, dok je veb portalu NSPM izrečena opomena zbog kršenja Kodeksa.

"Alo!" je Kodeks novinara Srbije prekršio serijom tekstova objavljenih od 30. maja do 4. jula ove godine, u kojima je podnosilac žalbe označen kao počinilac krivičnog dela pre izricanja presude, čime je prekršena tačka 3 odeljka IV Kodeksa novinara Srbije.

Komisija je konstatovala da je, u čak pet objavljenih tekstova, postojala namera lista da se podnoslilac žalbe diskredituje, opuživši ga za pedofiliju i zloupotrebu službenog kompjutera. Komisija je, takođe, konstatovala da nije postojao opravdani interes javnosti da se o tome izveštava na takav način.

"Kurir" je prekršio etička pravila profesije objavljujući bizarne detalje o samoubistvu devojke, u tekstu objavljenom 24. jula ove godine. Ocena Komisije za žalbe Saveta za štampu je da je pomenutim tekstom povređeno dostojanstvo žrtve i da su izneti uznemiravajući sadržaji, čime su prekršene tačke 4 i 5 odeljka IV Kodeksa novinara Srbije koje propisiju odgovornost novinara, kao i tačke 1, 2 i 3 iz odeljka VII koje propisiju zaštitu privatnosti.

"Kurir" je, po oceni Komsije, prekršio Kodeks novinara, i to tačku 6 odeljka IV i tačku 1 odeljka VII koje po kojima je novinar obavezan da poštuje kulturu i etiku javne reči, kao i integritet i dostojanstvo ljudi o kojima piše. Reč je seriji tekstova, objavljenih od 2. do 4. avgusta, u kojima je Vlado Georgiev označen kao alkoholičar koji učestvuje u saobraćaju i kojem je potrebno lečenje.

Komisija je, međutim, ocenila da "Kurir" nije prekršio Kodeks novinara Srbije pišući o toj temi, odnosno da su poštovane odredbe koje se odnose na istinitost izveštavanja i načelo novinarske pažnje, jer je reč o javnoj ličnosti koja je promovisala odgovorno ponašanje u saobraćaju, a svojim primerom je činila upravo suprotno.

Komsija za žalbe Saveta za štampu je izrekla i javnu opomenu veb portalu Nova srpska politička misao, zbog objavljivanja komentara glavnog i odgovornog urednika, u kojima je povređena tačka 1 odeljka IV Kodeksa novinara Srbije, prema kojoj je novinar dužan da se suprostavi svima koji se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije ili govor mržnje, kao i da učini sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom i društvenom poreklu, a što je objavljivanjem pomenutih komentara učinjeno.

"Alo!" i "Kurir" su bili u obavezi da odluke Komsije za žalbe objave u roku od tri dana od dana kada su im dostavljene, što nisu učinili, dok NSPM nema tu obavezu, jer nije prihvatila nadležnost Saveta za štampu.

Savet za štampu

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi