Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nestala dokumentacija o Zagrebačkoj banci?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 09. 2013.

Izvor: Tanjug, RTV

Nestala dokumentacija o Zagrebačkoj banci?

Zagrebački novinar Domagoj Margetić i Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu ustvrdili su danas da je iz Saveta za borbu protiv korupcije nestala ključna dokumentacija koju su nekadašnjoj predsednici tog saveta Verici Barać dostavili povodom udela države Srbije u Zagrebačkoj banci.

 

Margetić i Trifunović su na konferenciji za novinare saopštili da iz dokumentacije nedostaje ključnih 150 do 200 stranica, iako su njihovi sastanci sa pokojnom Baraćevom bili javni, a postoje i zapisnici o tome šta je predato.

Oni su naveli da su, pošto im je rečeno da te dokumentacije nema, savetu ponovo dostavili ugovore iz slučaja Zagrebačke banke.

Margetić i Trifunović tvrde i da im je predstavnica Saveta za borbu protiv korupcije na sastanku rekla da nije sigurna da u Srbiji postoji politička volja "da se čačka po osetljivom predmetu", kao što je slučaj Zagrebačke banke.

Oni su naveli i da je iz dokumentacije saveta nestao i ceo spis o "kiparskim parama", i da im je rečeno da taj predmet nikada i nije postojao u savetu.

Margetić i Trifunović naveli su da je utajom vlasništva u Zagrebačkoj banci, država Srbija oštećena za znatan iznos sredstava u vreme kada je ta banka prelazila iz društvenog vlasništva u deoničarsko društvo, pošto je jedan od suosnivača i ulagača bila Jugobanka iz Beograda.

Kako su naveli, svi deoničari banke su prevareni jer je njihov kapital utajen prilikom tog pretvaranja, a državno tužilaštvo Hrvatske nije želelo time da se bavi iako se više od 50 odsto vlasništva Zagrebačke banke vodi na tajnim šifrovanim računima.

Margetić i Trifunović tvrde i da su tim povodom kontaktirali Republičko javno pravobranilaštvo u Srbiji, ali da se ono izjasnilo da ne potražuje nikakva vlasnička prava.

Prema njihovim tvrdnjama, paket deonica koji bi trebalo da bude u vlasništvu Srbije da nije bilo utaje je oko 46 odsto, što je 2010. godine vredelo oko dve milijarde evra.

Oni su rekli i da je slučaj Zagrebačke banke usko povezan sa slučajem "kiparskih para" jer je, prema njihovim rečima, novac transferisan sa kiparskih računa kod trećih banaka vodio preko te banke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi