Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Snouden već 15 dana na moskovskom aerodromu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 07. 2013.

Izvor: Beta, RTV

Snouden već 15 dana na moskovskom aerodromu

Bivši američki obaveštajni savetnik Edvard Snouden, kome su tri latinoameričke zemlje ponudile azil uz podršku Kube, danas je još uvek u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

Snouden je na aerodromu blokiran već 15 dana i nije viđen od odlaska 23. juna iz Hong Konga, gde je obelodanio tajni američki program za praćenje komunikacije u svetu. Oglasio se jedino preko intervjua koji je pre dva dana objavio nemački "Špigl".

Bolivija, Venecuela i Nikaragva, koje imaju zategnute odnose sa SAD, izrazile su spremnost da američkom analitičaru obezbede azil i potvrdile su da im je takav zahtev Snouden uputio.

Kubanski predsednik Raul Kastro u nedelju je istakao pravo Bolivije, Venecuele i Nikaragve da ponude politički azil onima koji su "progonjeni zbog ideala i borbe za demokratska prava".

Podrška Kube je značajna zbog toga što ne postoje direktni letovi iz Moskve ka Boliviji, Venecueli i Nikaragvi, zbog čega bi Snouden, ako se odluči da u tim zemljama potraži utočište, morao da sleti prvo u Havanu.

Nekoliko zemalja Evrope je prošle nedelje odbilo da odobri azil 30-godišnjem američkom analitičaru koji je, kako je ranije objavio Vikiliks, takav zahtev uputio 21 zemlji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi