Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NUNS i NDNV: Rebalansom se diskriminiše Javni servis Vojvodine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 07. 2013.

Izvor: NUNS i NDNV

NUNS i NDNV: Rebalansom se diskriminiše Javni servis Vojvodine

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozivaju državu Srbiju da pod hitno obezbedi ravnopravan tretman Javnog servisa Srbije i Javnog servisa Vojvodine.

NUNS i NDNV ukazuju da je rebalans republičkog budžeta za 2013. godinu diskriminišući po Javni servis Vojvodine. Ova medijska kuća – koja je zbog činjenja i nečinjenja države već dugo u finansijskoj krizi – ne nalazi se među budžetskim stavkama, za razliku od RTS-a, kojem je po rebalansu za 2013. godinu obezbeđeno 2,4 milijarde dinara u vidu pozajmice.

NUNS i NDNV pozivaju Vladu i parlament da pod hitno isprave ovu grešku – ako je u pitanju greška – i da opredele sredstva i za vojvođanski javni servis. S obzirom na činjenicu da je situacija u RTV-u alarmantna, nedostatak podrške države ovom javnom servisu može rezultirati ogromnim problemima u njegovom daljem funkcionisanju, a čak može ugroziti i njegov opstanak.

NUNS i NDNV smatraju da su pozajmice javnim servisima neophodne u ovom trenutku kao prelazno rešenje, ali da se pod hitno mora iznaći održivi model finansiranja javnih servisa, koji će biti transparentan i omogućiti nesmetano funkcionisanje ovih medijskih kuća. Taj model takođe mora da otkloni mogućnost finansijskog ucenjivanja javnih servisa od strane predstavnika vlasti.

Podsećamo da Javni servis Vojvodine, koji emituje program na deset jezika, od 1999. godine radi u potpuno neadekvatnim uslovima. RTV koristi iznajmljene prostorijama, radi u lošim tehničkim uslovima, a i pored toga, uspeo je da značajno podigne profesionalni nivo i rejting.

Beograd-Novi Sad, 5. juli 2013.

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi