Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Na meti smo jer smo prestali da veličamo Pajtića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 07. 2013.

Autor: Siniša Kostić Izvor: NS Reporter

Na meti smo jer smo prestali da veličamo Pajtića

Intervju Miroljub Mijušković, v. d. glavni i odgovorni urednik Dnevnika

 

U predizbornoj kampanji 2012. Pokrajinskom odboru DS-a štampali smo 990.200 primeraka propagandnog materijala. Za taj posao godinu dana nam duguju 6,4 miliona dinara. Nadam se da će nam platiti preko suda.

Odnos Pajtićeve vlade prema najstarijem dnevnom listu na srpskom jeziku u Vojvodini promenjen je kada je kompanija Miroslava Bogićevića, šabačkog biznismena, od VAC-a kupila 55 odsto akcija. Posle toga Miroljub Mijušković imenovan je za v. d. glavnog i odgovornog urednika, a Vlada Vojvodine je preko Dnevnik holdinga, gde je većinski vlasnik, pokušala da ospori njegovo imenovanje pred Privrednim sudom u Novom Sadu, ali su taj spor izgubili. Mijušković objašnjava šta se događa s listom Dnevnik i kakve se sve igrarije vode kako bi pisali po volji Pajtića i Demokratske stranke.

• Koliko para i po kojim osnovama pokrajinska administracija duguje Dnevniku?

– Ukupno 77 miliona dinara! Od toga je 30 miliona bilo opredeljeno budžetom za prvih šest meseci, 40 miliona potražujemo po izvršnoj sudskoj presudi od Dnevnik holdinga, šest i po od Pokrajinskog odbora DS-a, a oko 500.000 nam duguje Vlada Vojvodine za objavljene oglase. Ali upotrebio bih termin „pokrajinska vlast” jer stavljam znak jednakosti između kabineta Bojana Pajtića, preduzeća Dnevnik holding u restrukturiranju, manjinskog vlasnika našeg lista, i pokrajinske organizacije Demokratske stranke.

• Kako je nastao dug DS-a i da li nameravaju da vam plate za usluge?

– U predizbornoj kampanji 2012. štampali smo im 990.200 primeraka propagandnog materijala – 16 stranica u formatu Dnevnika s likom Bojana Pajtića na naslovnici i „uspesima” stranke unutra. Radila je Forumova štamparija deset dana bez prestanka, samo je pravljena pauza da bi izašli „Dnevnik” i „Mađar so”. Za taj posao nam već godinu dana duguju 6,4 miliona dinara. Nadam se da ćemo pare dobiti preko suda. Nema smisla da zaposleni u Dnevniku finansiraju kampanju DS-a!

• Kada se promenio odnos pokrajinske vlasti s Bojanom Pajtićem na čelu prema vašem listu?

– Onog dana kada sam kao predstavnik većinskog vlasnika kročio u Dnevnik. Pamtim jednu nesuvislu rečenicu iz nekog od saopštenja pokrajinske administracije da „većinski vlasnik želi da preuzme kontrolu nad listom”. Ima li šta normalnije u poslovnom svetu? Odmah su nam poslali budžetsku inspekciju, koja, gle čuda, nije htela da primi materijal o dugovanju DS-a.

• Da li biste, po vašem mišljenju, dobili te pare da ste nastavili da veličate „uspehe” Pajtićeve vlasti?

– Dobijali bismo. Istina, ja sam došao u martu, a novac su prestali da uplaćuju u januaru. Ali hteli su da nas drže na ledu, a u međuvremenu su slali signale da bi trebalo da „sarađujemo”. Naravno da neću pristati da Dnevnik bude služinče!

• Kako objašnjavate hajku na vas lično koju sprovodi tzv. Nezavisno udruženje novinara Vojvodine, koja je počela posle mitinga protiv Pajtićeve deklaracije o Vojvodini?

– Nemam vremena da istražujem da li se na nekom sajtu nešto pojavilo. Član sam jednog drugog udruženja već 30 godina i ne pogađa me šta misle ili pričaju ljudi koji mi u ličnom kontaktu požele sreću na čelu Dnevnika, a na drugim mestima me „pljuju”. Neka svako radi svoj posao.

• Kome je smetala naslovnica na kojoj su dominirale zastave države Srbije i da li vas zbog toga čelnici NDNV nazivaju pogrdno političkim komesarom?

– Fotografija na naslovnici bila je vrhunska, snimljena na mestu događaja. Što se nekom ne sviđaju zastave države Srbije, to je njegov problem. Nisam član nijedne stranke pa ne znam ni čiji bih to mogao biti politički komesar. Novine koje potpisujem otvorene su za sve političke opcije, samo je pitanje koliko ko i šta ima da kaže.

• Da li će redakcija na čijem ste čelu uspeti da odoli svim pritiscima koje doživljavate?

– Naravno da hoće. Odmah su nam poslali budžetsku inspekciju, koja, gle čuda, nije htela da primi materijal o dugovanju DS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi