Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Agonija srpskih medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 07. 2013.

Izvor: Pregled, Beta

Agonija srpskih medija

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić ocenio da je ekonomska kriza dovela do tačke da mogu da opstanu samo mediji koji dobijaju novac iz budžeta - bilo da se radi o republičkom, pokrajinskom ili lokalnom nivou, što dovodi do toga da se novac ne troši za projekte koji predstavljaju javni interes, već za one koji odgovaraju nečijem političkom interesu.

Kašnjenje u sprovođenju medijskih reformi i neizvesno povlačenje države iz medija, ugrožavaju javni interes u oblasti informisanja, povećavaju neravnopravnost među medijskim kućama, i ugrožavaju i sam opstanak nezavisnih i privatnih medija, ocenjeno je juče na skupu o reformi javnog informisanja. Na skupu "Reforma javnog informisanja: prolazno vreme" u Beogradu, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije, predsednik Asocijacije medija Zoran Sekulić ocenio je da ne treba govoriti o "prolaznom", već o "zaustavnom vremenu" jer je još 2011. godine bilo predviđeno da se novi medijski zakoni usvoje do marta ove godine. Sekulić je dodao da su glavne posledice tog kašnjenja odlaganje povlačenja države iz medija i neizvestan početak projektnog finansiranja rada medija.

"Reforma kasni, njen dalji tok je neizvestan, a medijska udruženja (nakon raspuštanja Medijske radne grupe) više nemaju mogućnost da prate i utiču na dalji tok tog procesa... Sve i da dobijemo najbolje zakone, pitanje je ko će to od medija dočekati jer su razmere krize tolike da možemo da pričamo samo o pukom preživljavanju", upozorio je Sekulić. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je da država raspodelom novca za medije zapravo profiliše medijsku scenu i utiče na kreiranje medijskog sadržaja, čime se građanima nude kontrolisane informacije, a država pojačava uticaj na informisanje.

Obradović je podržao zahteve da se ispita kako se državni novac odlivao u marketinške agencije za koje se pretpostavlja da imaju veze sa Draganom Đilasom, Srđanom Šaperom i Nebojšom Krstićem, ali je dodao da se te stvari nisu mnogo promenile ni nakon prošlogodišnje promene vlasti. Kao argument za svoju tvrdnju, Obradović je rekao da je prihod marketinške agencije "Blok i konekt", u kojoj je nekada bio zaposlen prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, i za koju se veruje da je bliska Srpskoj naprednoj stranci, 2012. godine povećan sa 11 miliona na više od 500 miliona dinara.

Šefica medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji Dragana Nikolić Solomon rekla je da odugovlačenje u sprovođenju reforme povećava agoniju srpskih medija koja se često završava gašenjem medijskih kuća. Po njenim rečima, u uslovima u kojima država finansira neke medije, neminovno je da propadnu one nezavisne kuće koje kritički sagledavaju društvenu stvarnost, zbog čega je neophodno da se pređe na model projektnog finansiranja.

"Država u toj situaciji više neće moći da finansira svoju agenciju koja na tržištu radi isto ono što i privatne agencije jer se tako guši slobodna konkurencija", rekla je ona. Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić ocenio je da je ekonomska kriza dovela do tačke da mogu da opstanu samo mediji koji dobijaju novac iz budžeta - bilo da se radi o republičkom, pokrajinskom ili lokalnom nivou, što dovodi do toga da se novac ne troši za projekte koji predstavljaju javni interes, već za one koji odgovaraju nečijem političkom interesu. "Cilj je promena sistema u kojem se novac dodeljuje iz političkih razloga, i tu nije toliko bitno da li su mediji u privatnom ili državnom vlasništvu", rekao je Janjić i naveo da je samo tako moguće stvoriti ravnopravne uslove na medijskom tržištu.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

05.07.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 15:53

Ispravna odluka

Posto ostvarivane prava javnosti da bude informisana predstavlja javni interes u oblasti javnog informisanja (clan 12. stav 1. Nacrta zakona o javnom i9informisanju), nece biti tesko da nadlezno telo donese ispravnu odluku: "da se novac ne troši za projekte koji predstavljaju javni interes, već za one koji odgovaraju nečijem političkom interesu."

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi