Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ljiljana Smajlović na čelu UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 05. 2009.

Izvor: Politika

Ljiljana Smajlović na čelu UNS-a


Vrnjačka Banja – Na redovnoj Izbornoj skupštini, održanoj tokom protekla dva dana u vrnjačkom kongresnom centru „Zvezda”, članovi Udruženja novinara Srbije izabrali su Ljiljanu Smajlović, bivšu glavnu i odgovornu urednicu „Politike”, za predsednika ove novinarske organizacije.

Tajno glasanje o kandidatima za predsednika, kandidatima za Upravni i Nadzorni odbor, kao i Sud časti, usledilo je posle dugotrajne rasprave o radu dosadašnjeg rukovodstva UNS-a i sada već bivšem predsedniku Ninu Brajoviću. Sa govornice su se čule i pohvale i kritike, a ta rasprava je povremeno bila i burna. Tako je u kasne večernje sate usledilo izjašnjavanje novinara, kojem je prethodila reč predlagača o profesionalnim biografijama kandidata za predsednika.

Prema rezultatima glasanja za predsednika Udruženja od, kako je posebna komisija saopštila, 318 prisutnih, izjašnjavalo se 255 članova Skupštine. Ljiljana Smajlović, kandidat „stare” uprave UNS-a, dobila je 195, a Đuro Bilbija, kandidat Društva novinara Vojvodine i Aktiva novinara veterana, 52 glasa. Tokom postupka glasanja oštro nezadovoljstvo izrazili su novinari veterani i pojedini članovi Društva novinara Vojvodine, kako su objasnili, zbog toga što izjašnjavanju nije prethodila rasprava o kandidatima koja, istini za volju, nije ni bila predviđena već usvojenim dnevnim redom. Epilog tog nezadovoljstva je i jučerašnje saopštenje o tome, koje su potpisali Marko Marinović, predsednik Aktiva veterana, i Slobodan Jakovljević, predsednik Društva novinara Vojvodine.

– Odlučili smo da napustimo Izbornu skupštinu UNS-a jer ne želimo da učestvujemo u neregularnim izborima, budući da nam je onemogućena rasprava o kandidatima za predsednika. Zatim, glasanje je održano posle 23 časa, a izborni listići nisu bili overeni. Zato je ovaj skup napustilo 120 novinara – saopštio je sa govornice Marinović.

Ovom saopštenju se zatim usprotivilo više učesnika Skupštine, posebno osporavajući broj novinara koji su sednicu napustili, a to su čak javno izrekli i pojedini članovi novinarske organizacije iz Vojvodine.

Prisutnima se potom obratila i Ljiljana Smajlović, kao novoizabrani predsednik UNS-a, i kazala da „ovo udruženje nije podeljeno kako se to mnogima čini”.

„Postoje pitanja o kojima nema oprečnih mišljenja. Primera radi, kada je reč o 16 poginulih radnika RTS-a, koji su često pominjani tokom ovog zasedanja, a koje Komitet za zaštitu novinara u Njujorku nije svrstao među 693 naših kolega koji su poginuli radeći svoj posao, UNS mora odmah da reaguje i zahteva od ove organizacije, koja tvrdi da štiti novinare celog sveta, da se to promeni”.U izjavi za ,,Politiku’’ ona je posebno naglasila:

– Udruženje novinara Srbije je za proteklih osam godina materijalno ojačalo, profesionalno se emancipovalo i izvuklo iz zagrljaja vlasti. Tako pokazuje sposobnost i težnju, što druga udruženja nemaju, da njegovi članovi svoj posao obavljaju što profesionalnije u različitim redakcijama. Takođe, u ovom udruženju novinari se ne deklarišu ni po položaju, ni prema partijskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. Inače, mislim da u Srbiji postoji sloboda medija, ali ona nije ugrožena samo od vlasti i tajkuna, već nju ugrožavaju i pojedini novinari koji nisu spremni da traže i brane svoja prava i podižu profesionalne standarde. I to je, naravno, posao kojim treba da se bavi ovo, ali i sva novinarska udruženja – tvrdi Ljiljana Smajlović.

M. Dugalić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi