Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tijanić: Otpustićemo 1.000 zaposlenih i smanjiti program RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 03. 2013.

Izvor: Blic, Tanjug

Tijanić: Otpustićemo 1.000 zaposlenih i smanjiti program RTS

Najavljeni prelazak Radiotelevizije Srbije sa pretplate na državni budžet je iznudjeno rešenje koje na neki način favorizuje komercijalne medije i zbog kojeg ćemo morati da otpustimo do 1.000 zaposlenih i smanjimo program, izjavio je danas generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić.

Tijanić je rekao Tanjugu da finansiranje RTS-a isključivo iz državnog budžeta nije funkcionalno rešenje jer budžet "nije razvojni, već krizni".

"Pretplata se svela samo na Beograd i Novi Sad i prosto nije realno da ta dva grada izdržavaju državu od osam miliona stanovnika. Moraćemo da otpustimo do 1.000 zaposlenih, da smanjimo program, a pitanje je šta će biti sa našim simfonijskim orkestrom i horovima", kazao je Tijanić.

Kako je dodao, ovo će biti godina u kojoj će prvi put posle sedam-osam godina komercijalni mediji biti gledaniji od javnog servisa čime će, ocenio je Tijanić, informativne i druge emisije tih televizija imati veći uticaj nego što je to do sada bio slučaj.

"Koliko pretplata ima loših strana, toliko i prelazak na budžet ima svoju lošu stranu, a to je ograničavanje funkcije i delovanja javnog servisa, ali i na neki način favorizovanja komercijalnih medija", smatra Tijanić.

Novac, za koji generalni direktor RTS-a pretpostavlja da bi javni servis trebalo da dobija iz budžeta, neće biti dovoljan za normalno delovanje i razvoj te televizije.

"Onoliko koliko znamo, pošto nismo zvanično upoznati, trebalo bi da iz budžeta dobijamo koliko smo od pretplate dobijali na njenoj najnižoj tački, odnosno između 55 miliona i 60 miliona evra. Nama je potrebno najmanje 70 miliona evra, bez marketinga, za normalno funkcionisanje, digitalizaciju, snimanje novih serija, očuvanje dopisničke mreže, nove emisije, modernizaciju...", kazao je Tijanić.

On je stanje u RTS-u uporedio sa Hrvatskom radiotelevizijom čiji budžet, kako je rekao, iznosi 240 miliona evra.

"Ako mi od države dobijemo 60 miliona evra i još 20 miliona evra zaradimo od marketinga, to je ukupno 80 miliona evra. HRT, u zemlji koja je dva puta manja od Srbije, ima 240 miliona evra. To znači da je za njihov javni servis budžet veći tri puta od našeg", objasnio je Tijanić.

Generalni direktor RTS-a istakao je i da je prelaskom na finansiranje iz budžeta neminovno i da poraste uticaj države na uredjivačku politiku javnog servisa, ali i da će to pre svega zavisiti od ljudi koji vode državu i RTS.

Na pitanje da li postoji šansa da se RTS ponovo finansira putem pretplate Tijanić je odgovorio da je to veoma teško.

"Ona vlada koja ponovo bude uvodila pretplatu mora da to učini da ona bude u obliku poreza čije je plaćanje obavezno, inače niko neće plaćati. To uopšte nije lako, a neće biti ni politički popularno", zaključio je Tijanić.

Prema saznanjima tog lista, to je odlučio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, pošto je nedavno odbacio predlog da se pretplata za RTS naplaćuje preko poreza na imovinu.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

31.03.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 14:19

Narodu se ne moze ugoditi

Za drugim okruglim stolom "Politike" sa nazivom "Agencije, putarine i vazalne stanice" ("Kulturni dodatak", 23. mart 2013), na pitanje novinara: "Pominjano je finansiranje iz budzeta, ukidanje pretplate. Kako urediti finansiranje RTS-a", direktor Tijanic jasno odgovara: "Moj predlog je - stavite javni servis na budzet sledece cetiri gosine ... ".

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi