Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Studio B je potreban Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 03. 2013.

Autor: Dafina Dostanić Izvor: Blic

Studio B je potreban Beogradu

Jedan od brendova Beograda svakako je i gradska televizija Studio B, koja u ponedeljak obeležava 43. godinu postojanja. Sve bi prošlo svečano i u znaku rođendana da nije najavljen novi Zakon o javnom informisanju. Ukoliko bude usvojen, Studiju B preti katanac na vratima.

Zakon o informisanju, koji je sada najaktuelniji, donosi odredbu da se država mora povući iz svih medija i da mora da prestane budžetsko finansiranje medija. STB je radio i televizijska stanica, čiji je osnivač grad Beograd i shodno tome iz gradskog budžeta se izdvajaju odredena sredstva za finansiranje tekućeg postojanja Studija B. Ta sredstva pokrivaju izmedu 45 i 55 odsto mesečnih potreba. Kriza je u punom mahu, ali kriza u medijima je jeziva. Imamo specifičnu pozidju da smo mnogo veći od svih regionalnih i lokalnih medija u Srbiji, pokrivamo mnogo širu teritoriju i naš program dosta košta - priča Aleksandar Timofejev, direktor i glavni i odgovorni urednik RTV Studio B.

Timofejev ističe da u Beogradu STB nema konkurenciju i da nikome ne ugrožavaju rad.

U Beogradu nikada nije postojala stanica koja se bavila informisanjem o gradu. Stankom, Enter, SOS, Art su zabavne stanice koje su se bavile i bave dragačijim vrstama programa. Nikome nismo konkurencija i ne uzimamo hleba iz usta. Mi smo neka vrsta kolateralne štete onoga što se dešava u unutrašnjosti. Tamo po nekoliko televizija pledira da dobiju odredeni novac od grada za pokrivanja određenih segmenata gradskog programa. Ovde je STB sam i on ima samo konkurenciju u timu nacionalnih televizija, što je opet suludo. Od glavnog i odgovornog urednika saznajemo da velika suma novca za marketing odlazi za nacionalne televizije, a STB prikuplja mrvice od tog marketinškog kolača i bez
ozbiljnog dodatnog finansiranja, gradska televizija će se sigurno ugasiti.

Ako bude usvojen zakon, 31.12. 2013. prestaje budžetsko finansiranje i prelazi se na finansiranje projekta, a do kraja sledeće godine mora sve da bude privatizovano, odnosno ono što je sada u vlasništvu gradova. Videćemo kako će zakon da prođe.

Timofejev je i pored svega optimista i veruje da postoji dobra volja i želja kod poslanika našeg parlamenta da još jednom o svemu ozbiljno razmisle.

Priča se da je sredinom aprila taj zakon trebalo da ude u skupštinsku proceduru. Ako se on usvoji sa ovim tačkama, više nema budžetskog finansiranja. Videćemo šta će biti. Da se ovo događa u nekom vremenu kada Srbija nije u finansijskoj krizi, lakše bismo svi mogli da razmišljamo o tome. To je suštinsko pitanje. Da ovde postoji ozbiljnija količina reklama, ozbiljnija količina novca koja se vrti na televizijskom i radijskom marke tinškom tržištu, moglo bi se dobro promisliti kako i šta. Ali ovako...

Da li je lično razočaran zbog novonastale situacije?Ne radi se tu o razočaranju. Mislim da je to nepravedno i da je suludo sada ubiti Studio B, jer će Beograd ostati bez gradskog javnog servisa, kakav STB zaista jeste. Videćemo šta će se desiti. To neće biti sutra, ali se plašim da ulazimo u jednu vrstu agonije kaže direktor i glavni i odgovorni  urednik RTV Studio B.

STB nekad i sad

STB je prolazio kroz različite faze svog postojanja. Ja sam na STB počeo da radim pre 26 godina. Kao dvadesetdvogodišnjak bio sam reporter STB. Onda sam otišao, ali sam se vratio. STB je nekada bila mala ali avangardna radio stanica koja je probijala sve formate i koja je izazivala i uzburkivala medijsko nebo i postavljala brojne postulate funkcionisanja. jedno vreme je STB bio i privatan medij i o tome bih mogao mnogo toga da kažem jer sam i ja bio jedan od vlasnika. Mi koji smo radili nekad na radiju, osnovali smo Televiziju, platili privatizaciju STB, da bi ona kasnije bila ukinuta. Studio B je imao divnih, ali i ozbiljnih kriznih momenata. Uvekje imao nit koja ga je održavala i drugačiji duh, koji je postojao u svemu. Ako je i padao, uvek je uspevao da stane na noge. Ja sam više od pet godina na STB i mislim da smo uspeli da napravimo pravu gradsku televiziju i radio. Ne igramo se sa kičem, ne povladujemo lošem ukusu, ne idemo po svaku cenu na zaradu, iako nas zbog toga ponekad i kritikuju - priča Timofejev.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi