Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Farma” umesto vesti?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 03. 2013.

Autor: D. Vukašinović Izvor: Pančevac

„Farma” umesto vesti?

Na odvojenim konferencijama za novinare, održanim u petak i ponedeljak, 22. i 25. marta, rukovodstvo i Sindikalna organizacija RTV-a Pančevo oglasili su se povodom namere države da donese nov zakon o informisanju i medijima.

Javna rasprava o Nacrtu ovog pravnog akta završena je krajem prošle nedelje i, nakon razmatranja pristiglih primedbi, on treba da se nađe pred Skupštinom Srbije. Zaposleni u pančevačkoj Radio-televiziji ocenili su da će efekat zakona u predloženom tekstu doneti gašenje lokalnih elektronskih medija, te su zatražili da se, umesto obavezne privatizacije, dozvoli formiranje regionalnih javnih servisa, po ugledu na RTS i RTV.

– Mi smo svesni toga da je donošenje ovog zakona važno za proces pregovaranja sa EU i da država ne može više da bude vlasnik medija. Međutim, još uvek ne vidimo jasan odgovor na pitanje ko će postati vlasnik kada država to više ne bude bila i šta je garancija da će taj budući vlasnik biti bolji zaštitnik interesa građana da budu informisani od države – rekla je Svetlana Đedović, direktorka Radio-televizije Pančevo.

Nevena Simendić, glavna i odgovorna urednica Televizije, ocenila je da će usvajanje ovakvog zakona dovesti do propasti lokalnih i regionalnih elektronskih medija zbog insistiranja na njihovoj obaveznoj privatizaciji.

– Namera da se ova glasila privatizuju po svaku cenu u situaciji kada na tržištu reklama nema novca, pa su ona potpuno neisplativa, besmislena je. Zato bi ovakve medije hteli da kupe ili oni koji žele da operu pare i posle toga ih unište, što smo već videli u dosadašnjoj praksi, ili neko ko ima kratkoročan politički interes – ocenila je Nevena Simendić.

Ona je podsetila na to da gotovo nijedna od informativnih lokalnih stanica koje su prethodnih godina privatizovane nije preživela taj proces i upozorila da je time ugrožen interes građana lokalne sredine da budu obavešteni o životno važnim stvarima.

– Kako će građani donositi odluke na izborima ako ne budu upućeni u to šta se u njihovoj sredini dešava, a svakodnevnim životnim problemima neće da se bavi niko drugi osim lokalnih medija? – zapitala se Nevena Simendić.

Ona je kritikovala predlog iz Nacrta zakona da se informativni programi finansiraju preko projekata, rekavši da je on neostvariv i nedorečen, i ponovila predlog Kragujevačke inicijative da se interes javnosti da bude informisana zaštiti osnivanjem regionalnih javnih servisa. Kragujevačka inicijativa je udruženje nekoliko radiotelevizijskih stanica, a među njima je i RTV Pančevo, koje se zalaže za to da postojeći lokalni elektronski mediji budu sačuvani od divlje privatizacije tako što bi im se obezbedilo stabilno finansiranje iz lokalnih budžeta, ali bez mogućnosti da vladajuće stranke u tim sredinama utiču na uređivačku politiku.

Nevena Simendić je ocenila da će u protivnom budući vlasnici informativnih glasila u trci za zaradom čitav medijski prostor pretvoriti u veliki rijaliti šou. Slične stavove su izneli i članovi Sindikalne organizacije RTV Pančevo.

Omer Hamzagić, predsednik sindikata, upozorio je javnost na to da Nacrt zakona ne uvažava Strategiju razvoja informisanja u Srbiji do 2016, koja predviđa postojanje regionalnih javnih servisa. On se usprotivio privatizaciji, jer je ona do sada donela gašenje medija i otpuštanje radnika.

Hamzagić je kritikovao UNS, NUNS i druga strukovna udruženja zbog podrške date Nacrtu zakona, rekavši da njih ne interesuje kako će preživeti ni njihove kolege u lokalnim medijima ni informativno novinarstvo, već samo ko će uzeti novac iz lokalnih budžeta za projekte. Lepe reči nije imao ni za velike sindikalne centrale „Nezavisnosti” i Samostalnih sindikata, jer se nisu nijednom oglasile zbog opasnosti koja preti opstanku zaposlenih u javnim glasilima.

Sindikalna organizacija RTV Pančevo i rukovodstvo te medijske kuće pozvali su lokalnu vlast da se oglasi povodom ovih problema, a građane da dođu u veliku salu Skupštine grada na tribinu „Da li Pančevu treba RTV Pančevo?” u četvrtak, 28. marta, u 20 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi