Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo Mihailo Miša Vasiljević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 07. 2024.

Autor: Telegraf.rs Izvor: Telegraf.rs

Preminuo Mihailo Miša Vasiljević

U Beogradu je danas u 91. godini života, preminuo Mihailo Miša Vasiljević, ugledni sportski novinar i dugogodišnji urednik lista Sport. Vasiljević je rođen u Kragujevcu 1933. godine, gde je završio čuvenu Kragujevačku gimnaziju, a potom dolazi u Beograd da studira medicinu.

Uskoro otkriva da ga šah zanima mnogo više od medicine, te ubrzo postaje jedan od najboljih mladih šahista stare Jugoslavije, a onda stiče i titulu omladinskog vicešampiona.

Preko šaha, izveštavajući sa turnira u Hestingsu 1958, Mihailo ulazi u svet sportskog novinarstva. U listu Sport je proveo ceo svoj radni vek, najpre radeći kao novinar, a onda i urednik Fudbalske rubrike i zamenik čuvenog Ljube Lovrića.

Od 1982. godine, u dva mandata je bio glavni i odgovorni urednik Sporta, lista koji u to vreme probija sve tiraže i bio izuzetno čitan u celoj SFRJ. Miša Vasiljević je tokom karijere izveštavao sa svih najznačajnijih sportskih događaja, svetskih i evropskih fudbalskih prvenstava, olimpijskih igara. Prvi je dobitnik nagrade Zlatno pero, 1985. Godinu dana kasnije dobija Oktobarsku nagradu Grada Beograda, a 2022, na predlog mlađih kolega, i Nagradu za životno delo Udruženja sportskih novinara Srbije.

Miša je i autor monografije o Fudbalskom savezu Beograda, kao i o fudbalskim svetskim prvenstvima tokom prethodnih decenija. Osim toga, autor je knjige o Draganu Džajiću Džaji. Mihailo Miša Vasiljević iza sebe je ostavio ćerku, dve unuke i dvoje praunuka. Biće sahranjen u Beogradu, na groblju Lešće, u ponedeljak 29. jula u 13.30 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi