Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vlada Srbije usvojila predloge medijskih zakona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2023.

Autor: Beta Izvor: Beta

Vlada Srbije usvojila predloge medijskih zakona

Vlada Srbije usvojila je na sednici održanoj u petak 20. oktobra Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima.

Vlada u saopštenju navodi da se Predlogom zakona o javnom informisanju i medijima definišu garancije slobode javnog informisanja, zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika.

"Posebna pažnja posvećuje se i kažnjavanju nasilja nad novinarima, zaštiti medijskog pluralizma i zabrani monopola u oblasti javnog informisanja", piše se u saopštenju.

Dokumentom su, dodaje se, obuhvaćene i posebne obaveze ustanova javnih medijskih servisa i drugih medija koji pružaju usluge po načelima javnih medijskih servisa, u pogledu pravovremenog i nepristrasnog izveštavanja i kvaliteta usluga.

Definisan je pojam podsticajnog okruženja koje podrazumeva stvaranje i održavanje političkog, ekonomskog i društvenog okruženja koje medijima treba da obezbede slobodan rad, bez pritiska, navela je Vlada.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o elektronskim medijima, za koji navodi da je u skladu sa međunarodnim aktima i standardima.

Tim zakonom definiše se organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM), uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za tu oblast.

Predloženi zakoni, kako je navedeno iz Vlade, garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, ali i sa standardima proizašlih iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

"Njihovom definisanju prethodio je inkluzivan proces širokih konsultacija i javnih rasprava uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije, novinarskih i medijskih udruženja, OEBS-a i drugih međunarodnih partnera", dodaje se u saopštenju.

Vlada navodi da je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio pismo premijerki Srbije Ani Brnabić, u kojem je pohvalio završetak rada na predlozima medijskih zakona, i rekao da prepoznaje "mnogo dobrih elemenata u oba nacrta zakona".

Članovi Vlade doneli su odluku i o osnivanju zajedničkog Upravljačkog tela za izgradnju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama i formiranju zajedničkog odbora za realizaciju odluka ovog tela, što predstavlja i prvi korak ka realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra u Beogradu i Donjoj Gradini.

Podsećamo da je tokom jeseni bila planirana javna rasprava o izmenama ključnih medijskih zakona čije se usvajanje očekuje do kraja godine, te da su rokovi za usvajanje novih zakona probijani nekoliko puta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi