Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izveštaj komesarke SE: Srbija da se suprotstavi veličanju ratnih zločina, da omogući bezbednost novinara…
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 09. 2023.

Autor: D.P. Izvor: N1

Izveštaj komesarke SE: Srbija da se suprotstavi veličanju ratnih zločina, da omogući bezbednost novinara…

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je u najnovijem izveštaju Srbiju da se suprotstavi veličanju ratnih zločina. Ona je, između ostalog, pozvala i javne funkcionere u zemlji da se uzdrže od govora koji podstiču napade, klevetanja ili omalovažavanja novinara.

Mijatović je objavila izveštaj sačinjen nakon posete Srbiji u martu 2023. godine, sa preporukama koje se odnose na tranzicionu pravdu i suočavanje sa prošlošću, slobodu izražavanja i okupljanja, kao i prava žena i rodnu ravnopravnost.

Ona tom izveštaju, između ostalog, poziva srpske vlasti da pojačaju aktivnosti na procesuiranju ratnih zločina, otklanjanju stalnih nedostataka u sistemu zaštite svedoka, poboljšanju međunarodne i regionalne pravosudne saradnje u ovom kontekstu, kao i da omoguće svim žrtvama ratnih zločina pristup brzoj, adekvatnoj i efektivnoj reparaciji u skladu sa utvrđenim međunarodnim standardima.

Mijatović je izrazila zabrinutost zbog sporog rešavanja oko 9.800 nerešenih slučajeva nestalih lica u regionu i apelovala na Srbiju da preduzme sve neophodne korake kako bi omogućila efikasnu i stalnu potragu za nestalim licima, uključujući otvaranje vojnih arhiva i unapređenje saradnje sa susednim zemljama.

Ona je pozvala Srbiju da se suprotstavi široko rasprostranjenom javnom veličanju ratnih zločinaca, negiranju i relativizaciji ratnih zločina i genocida i da prestane da omogućava ratnim zločincima i osumnjičenima za ratne zločine da šire narativ poricanja.

Mijatović ističe da pristup Srbije o događajima iz prošlosti treba da bude inkluzivan i kritički, dok nastava istorije treba da odražava više perspektiva, osuđuje sve zločine i promoviše toleranciju i otvorenost.

Bezbednost novinara ostaje ozbiljan problem u okviru ljudskih prava u Srbiji. „Sve zločine počinjene nad novinarima treba brzo i efikasno istražiti, a počinioce adekvatno kazniti, dok se javni funkcioneri Srbije moraju uzdržati od govora koji podstiču napade, klevetanja ili omalovažavanja novinara i ohrabruju počinioce“, naglašava Komesarka.

Ona poziva vlasti da neguju bezbedno i povoljno okruženje za rad organizacija civilnog društva i zaštitnika ljudskih prava i da se suprotstave širokoj upotrebi strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAP tužbi) protiv novinara, boraca za ljudska prava i aktivista.

Mijatović takođe poziva vlasti da se uzdrže od daljeg ograničavanja prava na slobodu mirnog okupljanja i da, umesto toga, u potpunosti usklade zakonski okvir i praksu Srbije sa relevantnim međunarodnim standardima ljudskih prava.

Pozivaju se i nadležni da se uzdrže od uvođenja biometrijskog nadzora javnih prostora i obrade biometrijskih podataka i da s tim u vezi izmene Predlog zakona o unutrašnjim poslovima.

Pozdravljajući jačanje zakonodavnog i političkog okvira za rodnu ravnopravnost u poslednjih nekoliko godina, Komesarka poziva na udvostručenje napora na njegovoj primeni i na borbi protiv stalnih diskriminatorskih rodnih stereotipa koji doprinose održavanju rodno zasnovanog nasilja.

Ozbiljno zabrinuta zbog rasprostranjenosti svih oblika nasilja nad ženama u Srbiji, Komesarka apeluje na nadležne organe da se pozabave ovom pojavom tako što će postojeće zakonodavstvo u potpunosti uskladiti sa relevantnim standardima i ubrzati njegovu primenu, nadovezujući se na preporuke koje su dali GREVIO i Komitet potpisnica Istanbulske konvencije u tom pogledu.

Mijatović poziva vlasti da preduzmu odlučnu akciju u rešavanju digitalnog nasilja nad ženama i devojčicama. Na kraju, pohvaljujući krucijalan rad organizacija civilnog društva u ovoj oblasti, ona poziva nadležne da obezbede stabilno finansiranje ovim organizacijama, kao i da sarađuju i bolje koriste njihove usluge podrške.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi