Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Osuđen predsednik udruženja novinara Hongkonga zbog ometanja policajca u radu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 09. 2023.

Izvor: Danas

Osuđen predsednik udruženja novinara Hongkonga zbog ometanja policajca u radu

Predsednik vodeće organizacije novinara u Hongkongu danas je na sudu proglašen krivim zbog ometanja policajca u radu, za šta može da bude osuđen maksimalno na dve godine zatvora.

Predsednik udruženja novinara Hongkonga i novinar informativnog kanala C, Renson Čan uhapšen je prošlog septembra dok je bio na zadatku. Optužen je jer je odbio službenom licu u civilu da pokaže ličnu kartu.

Čanovo hapšenje podstaklo je zabrinutost za slobodu medija u Hongkongu, nakon što je Peking doneo zakon o nacionalnoj bezbednosti kako bi se obračunao sa neistomišljenicima posle masovnih protesta 2019. godine.

Odlukom sudije, Čan je kriv jer je namerno ometao policajca u obavljanju dužnosti i nije pokazao svoju ličnu kartu, nastavivši „bezobzirno“ da mu postavlja pitanja.

Kazna će biti saopštena naknadno.

Nakon protesta 2019. godine dve velike medijske kuće u Hopngkongu, Epl dejli (Apple Daily) i Stend njuz (Stand News) morale su da budu zatvorene, a neki od njihovih menadžera su bili krivično gonjeni. Dvojica nekadašnjih vodećih urednika u Stend njuzu, gde je i Čan nekad radio, očekuju presude u novembru.

Pro-pekinški mediji u svojim izveštajima napadaju Čana i njegovo novinarsko udruženje nazivajući ih antikineskim političkim oruđem.

Hongkong je nekada smatran bastionom slobode medija u Aziji, a danas je na 140. mestu od 180 zemalja po svetskom indeksu slobodne medija Reportera bez granica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi