Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Više od 500 novinara poziva evroparlamentarce da zabrane špijunsku kontrolu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 09. 2023.

Izvor: HND

Više od 500 novinara poziva evroparlamentarce da zabrane špijunsku kontrolu

Uoči glasanja Europskog parlamenta o Europskom zakonu o medijskim slobodama (EMFA), koje je zakazano za prvi tjedan listopada, 500 novinara iz država EU-a, potpisalo je pismo u kojem pozivaju zastupnike u Europskom parlamentu da uvedu apsolutnu zabranu postavljanja špijunskih uređaja na instalacije kojima se koriste novinari, priopćili su iz Europske federacije novinara (EFJ). U nastavku pismo, koje je potpisao i veliki broj novinarki i novinara iz Hrvatske, prenosimo u cjelosti.

Poštovani zastupnici u Europskom parlamentu,

Uoči skorog glasovanja o nacrtu izvješća o prijedlogu Europskog zakona o slobodi medija (EMFA), novinari u Europi pozivaju vas da ovim tekstom uvedete apsolutnu zabranu nadzora novinara putem špijunskih uređaja.

Neki od nas i brojne naše kolege diljem Europe i svijeta bili su napadani proteklih godina, uključujući i one iz država članica EU-a. Neki od njih su upotrijebili intruzivno oružje za nadzor nad nama, prijeteći i potencijalno kršeći povjerljive komunikacije s našim izvorima, upadajući u naše privatne živote i dovodeći našu sigurnost u opasnost.

Špijunski softver danas je velika prijetnja slobodi tiska. Omogućuje pristup nerazmjernoj i neograničenoj količini podataka: prikupljaju se sva komunikacija pojedinca, fotografije, kontakti i podaci o ponašanju na internetu – bez znanja žrtve. EU tome hitno mora stati na kraj.

Za nas novinare, digitalna sigurnost i integritet podataka ključni su za jamstvo naše sigurnosti kao i za povjerljivost i zaštitu naših izvora. Moramo imati povjerenja u svoje uređaje i kanale komunikacije kako bismo štititli javni interes i kvalitetno novinarstvo.

Nekoliko vlada u EU kontroliralo je telefone novinara špijunskim softverom koristeći nacionalnu sigurnost kao izgovor. Uključivanje istih osnova u buduće zakonodavstvo ugrozilo bi naše mogućnosti da pozovemo vlade na odgovornost, što je kamen temeljac demokratskih vrijednosti EU-a. Trebamo potpunu i trenutnu zaštitu.

Iako su brojne mjere zaštite značajno dodane tijekom parlamentarne rasprave, ostalo je previše rupa u zakonu. Europski parlament ih još uvijek može popraviti i ponuditi nam štit koji trebamo od ilegalnog nadzora.

Stoga vas pozivamo da zabranite korištenje špijunskog softvera protiv novinara. 

Celi popis možete pronaći ovdje. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi