Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Međunarodni institut za štampu pružio podršku Marku Vidojkoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 09. 2023.

Autor: Una Grekulović Izvor: Cenzolovka

Međunarodni institut za štampu pružio podršku Marku Vidojkoviću

Međunarodni institut za štampu istakao je da podržava novinara i pisca Marka Vidojkovića koji je zbog pretnji smrću morao da napusti državu početkom godine.

Međunarodni institut za štampu (IPI) je, zajedno sa svojom globalnom mrežom, pružio podršku novinaru i piscu Marku Vidojkoviću, koji se zbog svog rada suočavao sa pretnjama smrću i pritiskom države.

IPI preko svoje stranice na društvenoj mreži X (Tviter) podseća da je početkom godine bilo ozbiljnih pretnji po bezbednost koautora podkasta „Dobar, loš, zao“, zbog čega je morao da napusti državu.

Vidojković je tokom 2021. i 2022. godine prijavio više od 50 pretnji smrću, zbog čega ga je međunarodni PEN svrstao na listu najugroženijih pisaca.

Novinar je godinama bio izložen pretnjama i napadima od predstavnika vlasti, u prorežimskim medijima. Pretnje je dobijao i na društvenim mrežama, obično kao deo organizovane kampanje.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

08.09.

2023.

Јадранка Н. [neregistrovani] u 18:34

Доста више...

Поштоване колеге из УНС-а, мислим да би било потребно да коначно правите селекцију о стварној угрожености новинара, не објављујући сваки напис или апел разних "независних" медија, организација, удружења, портала о томе како појединцима живот виси о концу, јер добијају претње смрћу (па још јавно, на извол'те МУП-у и судским органима, преко друштвених мрежа или тел.порука:), чиме заправо деградирате интелектуални ниво свих осталих посленика ове бранше!
Изгледа да је постало ИН (пречесто коришћена "српска" реч коју су "преузели" Англосаксонци:) међу новинарима, који сматрају да заслужују више пажње (неовисно о сопственом квалитету рада), да прогласе како им је живот угрожен само зато што "поштено и професионално " раде свој посао (као што је и госн Видојковић).
Отужно и обесхрабрујуће (по остале књижевне ствараоце) делује вест да га је Међународни ПЕН сврстао на листу најугроженијих писаца!
Прочитах једно од његових рукорадних дела, те одслушах подкаст "Добар, лош, зао" и не знам на основу чега се дотични карактерише неустрашивим борцем за истину и правду, а против злих властодржаца и иних, јер осим уличног језичког нивоа, вређања и простаклука (израженог посебно у подкасту), не нађох ни једну карактеристику доброг списатеља, а посебно правог професионалног новинара који детаљним истраживачким радом и чињеницама има право да упре прстом у појединце?! Осим пљувања у даљ, који и не може да резултира другачије до претњама (батинама и сл., јер нико није баш толико луд да некоме ЈАВНО, својим именом и презименом, прети смрћу).
Дакле, Марко Видојковић, умишљена величина, борац за наше "боље сутра" НЕ ЗАВРЕЂУЈЕ ни простор на овом порталу (довољно га има у листу "Данас" и у подкасту), а посебно је непотребно да као УНС, у име свих нас (а да се о томе нисмо изјаснили) станете у његову одбрану.
Ово је, дакако, моје лично мишљење па се надам да ћете га објавити у целости, јер стојим иза сваке своје речи, на чему захваљујем.
Јадранка Нићин, новинар у пензији (уколико је то уопште могуће:)..

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi