Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rampa za ChatGPT : Gardijan blokirao četbota da uzima informacije sa sajta britanskog lista
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 09. 2023.

Autor: RTS Izvor: Cenzolovka

Rampa za ChatGPT : Gardijan blokirao četbota da uzima informacije sa sajta britanskog lista

Britanski list „Gardijan“ blokirao je kompaniju "OpenAI" da prikuplja informacije kako bi unapređivala svoje proizvode, poput ChatGPT .

Zabrinutost od toga da kompanija nedozvoljeno koristi sadržaj kako bi stvarala i unapređivala svoje proizvode veštačke inteligencije dovela je do toga da su mnogi umetnici, predstavnici kreativnih industrijskih grana i mediji pozvali da se uvedu mere kako bi se zaštitila njihova intelektualna svojina.

Gardijan je potvrdio da je sprečio „OpenAI“ da pomoću svog softvera prikuplja sadržaj sa sajta britanskog lista.

Generativna veštačka inteligencija, koja obuhvata proizvode koji stvaraju veoma ubedljiv tekst, foto i audio sadržaj uz prostu ljudsku naredbu, zadivila je javnost od kako je napredna verzija ChatGPTpredstavljena prošle godine.

Tehnologija iza ChatGPT i sličnih četbotova se „trenira“ tako što se hrani ogromnim količinama podataka sa interneta, uključujući novinske članke, što omogućava ovim oruđima da po naredbi stvaraju sadržaj, ali i da predvide najverovatniju reč ili rečenicu koju će korisnici da ukucaju.

Kompanija „OpenAI“ najavila je u avgustu da će omogućiti sajtovima da blokiraju njen softver da pristupi sadržaju, mada to ne obuhvata sav prethodno uzet sadržaj. Neki sajtovi već su se odlučili na taj potez.

„Prikupljanje intelektualne svojine sa Gardijanovog sajta u komercijalne svrhe je, i uvek će biti, suprotno našim pravilima“, naveli su iz britanskog lista.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi