Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Media.ba: Slučaj uživo prenošenog ubistva žene u Gradačcu pokazuje neefikasnu moderaciju na društvenima mrežama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 08. 2023.

Autor: Sanja Živanović/Slađan Tomić Izvor: Cenzolovka/Medija.ba

Media.ba: Slučaj uživo prenošenog ubistva žene u Gradačcu pokazuje neefikasnu moderaciju na društvenima mrežama

Tri sata je trebalo da se snimci direktnog prenosa ubistva supruge izbrišu sa Fejsbuka i Instagrama, tek pošto je policija BiH direktno stupila u kontakt sa predstavnikom kompanije Meta. U međuvremenu su snimak preuzimali na Tik toku i Telegramu, sa kojima policija teško uspostavlja saradnju, piše sarajevski portal Media.ba

Slučaj femicida koji se desio u Gradačcu 11. avgusta pokazao je koliko je loša kontrola sadržaja na društvenim mrežama, naročito u slučajevima uživo emitovanja, piše Slađan Tomić na portalu Media.ba.

Snimak ubistva supruge postavio je Nermin Sulejmanović putem instagram uživo strima. Emitovan je uživo i nakon zločina je ostao dostupan korisnicima gotovo tri sata pre nego što je uklonjen. Ali ni tada nije uklonjen sa svih društvenih mreža.

Korisnici su aktivno pozivali na prijavljivanje sadržaja kako bi se on uklonio, ali automatska moderacija nije bila dovoljna, navodi Media.ba, koji citira inspektora za sajber kriminal Federalne uprave policije (FUP) Sašu Petrovića. On je objasnio da je policija informaciju o video-zapisu dobila oko 12 časova, te da je uklonjen tek nakon što je uspostavljena komunikacija sa administratorom Mete, uz prethodno usmeno odobrenje tužioca.

Petrović objašnjava da je s kompanijom Meta kontaktirano najpre putem upita, ali da odgovor nije stigao, posle čega je Petrović pozvao Metu, pa je video-zapis sa Fejsbuka i Instagrama uklonjen 20 minuta posle uspostavljanja kontakta.

Petrović je pohvalio saradnju sa Metom, koja se dnevno suočava sa velikim brojem hitnih zahtjeva za uklanjanje sadržaja. Media.ba prenosi Petrovićeve reči da sve policije u regionu i svetu mogu da pristupe Metinoj platformi, gde je propisano postupanje i u redovnoj proceduri i u hitnim slučajevima poput ovog.

Algoritmi za prepoznavanje nasilnog sadržaja nedovoljno razvijeni

Snimak femicida, ipak, nije automatski uklonjen, što pokazuje nedovoljnu razvijenost i efikasnost automatizovanog uklanjanja sadržaja, piše Media.ba.

Koordinatorka istraživanja iz Udruženja „Zašto ne” Tijana Cvjetićanin, istakla je za Media.ba da je za uklanjanje štetnog sadržaja ključno da postoji ljudski faktor koji razume lokalni jezik i brzo reaguje, što algoritmi ne mogu adekvatno postići.

„Prilično je jasno da algoritam nije bio u stanju da proceni da je ono što je emitovano u petak ujutru bio jedan strašan, potresan i uznemirujući snimak krivičnog dela ubistva koje se dešavalo uživo”, rekla je Cvjetićanin.

Inspektor Petrović ističe da kompanija Meta koristi algoritme za otkrivanje štetnog sadržaja, ali da su oni bolje razvijeni za prepoznavanje seksualno eksplicitnog materijala.

„Mi imamo mehanizme za zaštitu djece i mehanizme za postupanje u ovim slučajevima. Ali nemamo algoritme odnosno softvere koji bi mogli prepoznati ovakav sadržaj. Vrlo teško je i programirati, napisati program za takve sadržaje. Može se za seksualno eksplicitne, veći dio fotografije je nago tijelo i slično, ali za nasilan sadržaj je jako teško automatizovati taj proces. Više je ručni nego automatski”, rekao je Petrović.

Tiktok i Telegram najneodgovornije mreže

Nasilan i uznemirujući sadržaj može ostaviti ozbiljne posledice i traumatična iskustva kod brojnih korisnika, ali isto tako može podstaknuti pojedince da čine slična dela, ističe se u tekstu Media.ba, u kome se navodi da je dodatni problem brzo širenje ovakvog sadržaja. Za tri sata video-zapis ubistva je preuziman i deljen i na Tiktoku i na Telegram grupi „LEVIJATAN – Bez cenzure”, gde je snimak ubistva pogledalo blizu 80.000 osoba.

Policijskim agencijama je saradnja sa Telegramom i Tiktokom komplikovanija nego sa Metom. Inspektor Saša Petrović navodi da, iako teža, saradnja sa Tiktokom funkcioniše, dok je sa Telegramom izuzetno teško.

U tekstu se navodi da u nekim slučajevima efikasna moderacija prosto nije izvodljiva, osim ako se ne ograniči sloboda govora, što kompanije izbegavaju, ne zbog zaštite slobode govora već zbog mogućeg gubitka korisnika i profita.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi