Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lažni Žeks udario na pravog Đilasa: Gde je granica satire, a kad više nije šala
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 08. 2023.

Autor: Aleksandra Godfroa Izvor: N1

Lažni Žeks udario na pravog Đilasa: Gde je granica satire, a kad više nije šala

Gde je granica satire, a gde više nije smešno kada se uzmu nečiji lik i glas i u vestima takva tvorevina izgovori uvrede, laži, i optuži vlasnika identiteta? Pitanje će biti za sud, jer Dragan Đilas najavljuje tužbu protiv Pinka i njegovog vlasnika Željka Mitrovića, zbog video klipa napravljenog uz pomoć veštačke inteligencije.

„Aj dok ne prođu reklame da vam kažem kako stoje stvari. Ludi Žeks se opasno navrzo na nas. A ja sam lepo govorio ovim mojim pijanim ludacima da ne pominjemo Žeksa na protestima, ali ne vredi“, rekao je lažni Đilas.

To nije Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde. Tog Đilasa stvorio je Željko Mitrović, vlasnik Pinka. Stvorio ga je uz pomoć veštačke inteligencije i stavio mu tekst u usta, tekst u kome je formulacija „pijani ludaci“ tek početak vređanja kolega iz opozicije.

Klipove u vestima sa veštački stvorenim opozicionarima koji, gle čuda, vlast ne krtikuju, prati objava da je sve tek satira.

„Još jedna objava Željka Mitrovića na Instagramu koja je izazvala ogromnu pažnju – ‘Moj novi zabavno-satirični format, koji najavih pre par dana sa Marinikom, zvaće se definitivno ‘Čoveče ne ljuti se’. Prva epizoda svakako nije mogla da prođe bez „dragog Đikija“, Alibabe i svih 40 razbojnika“, napisao je Mitrović.

Pravi Dragan Đilas sprema tužbu i protiv Mitrovića i Pinka, zatim zahtev da se skine sa Jutjuba, i sudsku zabranu emitovanja tog klipa na Pinku.

„Nadam se da će naši sudovi suočeni sa novim metodama zloupotreba zauzeti stav koji će štititi građene od onih sa viškom moći i manjkom ličnog srama i morala“, poručio je Đilas.

Predviđajući reakciju, Mitrović, onaj pravi, napravio je Mitrovića duplikata, nešto mlađeg od originala, da unapred odgovori:

„Sutra ćemo videti Đordano Bruno proces, sa zahtevima srednjevekovnih srpskih opozicionih političara da se obavi spaljivanje veštačke inteligencije na lomači“, rekla je replika Mitrovića.

Đilas ne traži da se spali veštačka inteligencija na lomači, ali traži da se zakonski reguliše i da se ovakva zloupotreba zabrani.

„Dovoljno je da neko negde plasira da informacija ode, dok si ti demoantovao za tri sata ti si doviđenja. To što je rečeno u tom AI snimku rečeno je, više se niko neće baviti da li je to istina ili nije, više se niko neće time baviti“, ocenjuje politikolog Nikola Parun.

Srbija je usvojila etičke smernice za razvoj i upotrebu veštačke inteligencije. U njima se između ostalog navodi i zaštita podataka o ličnosti u koje spada i fizički izgled i glas, kao i zabrana činjenja štete. Postoje i drugi zakoni koji bi mogli da zaštite ljude od ovakvih manipulacija.

„Da, zakoni koji trenutno postoje ne definišu de fakto veštačku inteligenciju kao takvu. Ali, ti neki okviri koji postoje i dalje su dovoljni da se neke stvari definišu. Ponovo, mislim da će biti jako zanimljiv slučaj ako dođe do suda jer će stvoriti neku vrstu prakse. Ne postoji praksa, a zakoni postoje“, kaže Aleksandar Linc Đorđević iz Data Science Conference.

Sama veštačka inteligencija nije ni dobra ni loša. No kako regulisati njen razvoj i upotrebu i sanirati posledice zolupotrebe – vruća je tema svuda u svetu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi