Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vesna Jovanović: Svi kandidati za nagradu „Beli“ su velika novinarska imena ostvarena i u književnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2023.

Autor: RTS Izvor: RTS

Vesna Jovanović: Svi kandidati za nagradu „Beli“ su velika novinarska imena ostvarena i u književnosti

Udruženje ,,Beli Povlen" ustanovilo je prošle godine nagradu koja nosi ime velikog pisca, Radovana Belog Markovića, majstora jezika i stila, koji nam je ostavio vredne i nagrađivane pripovetke i romane. Nagrada ,,Beli" namenjena je novinarima za ukupno delo u afirmaciji književnosti i kulture, a ovog avgusta biće dodeljena drugi put. Članica žirija, novinarka Vesna Jovanović, govorila je za Dnevnik o značaju ovog priznanja.

Nagrada i manifestacije kulture na Povlenu znak su sećanja na pisca, da li imaju i značaj više?

– Upravo tako, jer to je prilika za sećanje na pisca, ali to je i podsećanje na njegovo delo. Jer u šarenilu mnoštva novih naslova, u pravoj hiperprodukciji domaće i strane književnosti, teško da ćemo se baš na policama ispod onih natpisa 'novo' latiti klasika poput Radovana Belog Markovića. A on je značajan deo ne samo naše književnosti, već i čitave kulture i eto prilike za posvećenje.

Na povlenskom Književnom polju stoji od prošlog avgusta spomenik Radovanu Belom Markoviću. Vraća li se tako dug čoveku koji je podigao književni spomenik, da tako kažemo, čitavom Kolubarskom kraju?

– Jeste, on je izmaštao u svojoj književnosti 'Belovaljevo'. 'Belovaljevo' je postalo prestonica njegove književne vaseljene, ili kako je on voleo da kaže, ekumene. To je bila prestonica čitavog kolubarskog kraja od njegovih rodnih Ćelija, preko Lajkovca gde je živeo i stvarao, do Valjeva i Povlena gde sada stoji njegov spomenik.

Ne samo likovima, ne samo sadržajem, on je i jezikom, arhaizmima, dijalektom dočarao nam duh tog kraja, ovekovečio ga, i u pravu ste, to je spomenik čoveku koji je podigao književni spomenik jednom kraju.

Konkurs za nagradu „Beli“ je zatvoren, znamo da se još glasa. Postoji li neka zajednička karakteristika kandidata?

– Evo, sad kada me pitate razmišljam. Osim činjenice da su svi kandidati velika novinarska imena, svi su bili ostvoreni i u nekim drugim oblastima, pre svega u književnosti, a podsetiću da je i Radovan Beli Marković bio i novinar i književnik.

Kada će priznanje biti dodeljeno?

– Sad već mogu da kažem tradicionalno, 28. avgusta na Veliku Gospojinu. Ono što je zanimljivo, to uručenje nagrade biće deo jedne šire manifestacije kulture na inicijativu udruženja 'Beli Povlen', gospodina Dušana Mihajlovića i predsednika udruženja, akademika Matije Bećkovića. Povlen će postati, odnosno to Književno polje na Povlenu, jedan serijal spomenika, jedan panteon svih značajnih ljudi koji su Kolubarci, a podsetimo i naša najveća poetesa, pesnikinja Desanka Maksimović je bila iz tog kraja. Slikar Ljuba Popović i mnogi drugi. Evo, sad upravo vidimo ovde slike koje dočaravaju novi spomenik koji će biti podignut, a to je lajkovačkom pesniku Petru Pajiću. Inače, svi spomenici se rade od hrasta, a autor je majstor Milutin Ranković.

Vesna, Vi svakog meseca i preporučujete knjige čitaocima našeg sajta. Recite nam nešto o tom odabiru. Koliko je zahtevno odabrati svakog meseca pravi naslov, pravi žanr pisca? Kako to izgleda?

– Sad ću reći jednu frazu, ali je istina, stvarno jeste i čast i priznanje, ali i velika odgovornost. Kao što sam rekla, mnoštvo je naslova domaće i strane literature. Kriterijum je nekad pisci koje ja mnogo volim i tu se ne uzdržavam, nekad volim da otkrijem neka nova imena i da ih predstavim publici. Ali ono što je najvažnije, što ja smatram nekako ne svojom, nego misijom naše kuće, a to je da predstavim one prave vrednosti, jer često na zadnjim koricama knjiga vidimo da su neke petparačke knjige ocenjene kao 'smejaćete se', 'plakaćete', i ljude to privuče da odmore mozak. A prave knjige nekada imaju na tim zadnjim koricama ono visoko stručno objašnjenje što ljude odvoji od toga. Tako da, volim da ima priču, da bude kvalitetan sadržaj, ali da bude napisano i pravim jezikom koji nas obogaćuje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi