Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gradska uprava krije učinak lista Alo koji je iz budžeta Grada Bora dobio milion dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 08. 2023.

Autor: Saša Trifunović Izvor: istmedia.rs

Gradska uprava krije učinak lista Alo koji je iz budžeta Grada Bora dobio milion dinara

Gradska uprava Bora odbila je zahtev Ist media da nam na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi kopije dokumenta koji sadrže narativni i finansijski izveštaj prorežimskog tabloida ALO a koji je iz budžeta Grada Bora sufinansiran prošle godine sa milion dinara.

Iako smo od Odeljenja za privredu i društvene delatnosti zatražili samo izvod naslova (linkova, schreenshot-ova) o objavama tabloida Alo za projekat “Evropski Bor”, u odgovoru ovog Odeljenja dobili smo obrazloženje da zakonski može odbiti zahtev o pristupu infirmacija od javnog značaja ako se time “ugrožava zaštita umetničkih, kulturnih i prirodni dobara”, te nam stoga ne mogu ustupiti narativni izveštaj “kako ne bi došlo do eventualne povrede prava intelektualne svojine” ovog medija.

U obaveštenju koje je potpisala načelnica Odeljenja Slavica Kozić, navodi se i da je izvršena kontrola narativnog izveštaja, te da je posredstvom Alo, od planiranih 70 medijskih sadržaja toliko i objavljeno, i da su dokaz dostavili kroz kopije sa prilozima iz novina.

Međutim, u pokušaju da na internet sajtu Alo pronađemo medijske sadržaje o Boru, dostupna su samo dva teksta i to 10. septembra o hapšenju lokalnog piromana, odnosno, 2. juna o kupovini na licitaciji 65 ari zemljišta u Boru.

Ovo ne znači da medijski sadržaji nisu objavljeni u novinama, ali je sumnjivo da nam nisu dostavljene kopije tekstova čime se ne bi ni na koji način ugrozila zaštita umetničkih, kulturnih i prirodni dobara, tim pre što je taj tablodi javno bio u prodaji.

Podsećamo da je Alo, prema podacima Saveta za štampu, jedan od rekordera ogrešenja o profesionalne standarde, odgovornost novinara i istinitost izveštavanja.

Kako bismo dobili tražena dokumenta, Ist media se obratila zaštitnku građana Zoranu Pašaliću.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi