Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nakon spota protiv novinara u Srbiji ‘stigao’ spot i protiv medija na Severu, reagovao NUNS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2023.

Izvor: KoSSev

Nakon spota protiv novinara u Srbiji ‘stigao’ spot i protiv medija na Severu, reagovao NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je najoštrije osudilo najnovije pretnje i targetiranje kosovskih medija na srpskom, ali pre svega portala KoSSev, koje je započeto u Telegram kanalu “Zečevi sa Kosova i Metohije” u kome se kroz više objava i dva videa spominju mediji koji se targetiraju kao “neprijatelji srpskog naroda i Srbije koji su pod uticajem NATO-a i Zapada”.

Pored portala KoSSev na ovog se Telegram stranici targetiraju i Kosovo online, radio Kontakt plus, radio Kosovska Mitrovica, Tv Most, kao i UNS.

Što se konkretno portala KoSSev tiče, mi se klasifikujemo kao „šiptarski medij“, medij koji je „pod kontrolom NATO-a“, „zapada“, oni „koji brane šiptarske teroriste“, itd.

Pri tom, spočitavajući medijima to što godinama objavljuju reklame KFOR-a/NATO-a o bezbednosti, kao nešto što je usmereno protiv srpskog naroda, istovremeno su izneli i neistinu da to čine svi targetirani mediji.

Što se KoSSev-a tiče nikada nije objavio nijednu reklamu KFOR-a, odnosno NATO-a.

Inače ova stranica je takođe plagirala nekoliko video snimaka koji su u vlasništvu KoSSev-a uključujući i eksluzivni snimak sa Gazimestana 28. juna ove godine, koji su bez naše dozvole preuzeli sa naših kanala i postavili logo ove Telegram grupe. 

NUNS je u svom saopštenju danas istakao da ih posebno zabrinjava video sa ove Telegram grupe, sa scenama obračuna iz filma “Dobar, loš, zao”, gde sve vreme stoji logo KoSSev, a prekida se u momentu kada treba da odjekne pucanj.

Ovo Udruženje ukazuje i da ovo nije prvi slučaj ozbiljnog targetiranja i pretnji novinarima portala KoSSev.

Pozvali su nadležne organe da ispitaju sve okolnosti ovog događaja i upućenih pretnji koje ugrožavaju sigurnost svih novinara na Kosovu.

Zanimljivo je, kako su naglasili iz NUNS-a, da vreme nastanka Telegram kanala “Zečevi sa Kosova i Metohije” koincidira sa mesecom u kojem je ugašena stranica koje su se povezivale sa “Severnom brigadom” a koju je kosovska vlada nedavno proglasila za terorističku organizaciju, zabranivši njen rad jer “predstavlja pretnju ustavnom poretku i bezbednosti”.

Skrenuli su pažnju i na to da će Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev, ceo slučaj prijaviti Odeljenju za visoko-tehnološki kriminal u Beogradu, što je već i učinjeno.

Istovremeno, iz NUNS-a posebnu zabrinutost vide u tome što pretnje dolaze nekoliko dana nakon videa koji se delio na društvenim mrežama, a u kome su se targetirali novinari United media.

I ovog su puta podsetili predstavnike vlasti da na ovakve slučajeve moraju da reaguju i da ih osude.

„Podsećamo predstavnike vlasti da moraju da reaguju u ovako ozbiljnim slučajevima targetiranja novinara i medija, i da javno osude takvo ponašanje, o čemu je govorila i predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever, koja je juče pozvala Vladu Srbije da javno osudi napade na novinare“.

Osvrnuli su se i na to da je upravo jedan poput ovakvih videa, nepotpisan, urađen na sličan način, kako su naveli, bio uvod u tragični događaj Olivera Ivanovića.

„Upravo zbog toga očekujemo da država i njeni organi ozbiljno shvate ove i slične incidente“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi