Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Turska: Studija pokazuje da se 43% novinara suočava sa cenzurom iz političkih razloga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 07. 2023.

Izvor: EFJ, NUNS

Turska: Studija pokazuje da se 43% novinara suočava sa cenzurom iz političkih razloga

Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravlja nalaze Sindikata novinara Turske (TGS), koji ukazuju na izazove sa kojima se medijski profesionalci u zemlji moraju suočiti zbog zabrinjavajućeg okruženja političkog pritiska, cenzure, mobinga i neadekvatnog rada Uslovi. Studija pod nazivom „Novinarstvo u Turskoj: percepcija i profil“, pruža uvid u trenutno stanje profesije.

Politički pritisak i finansijske borbe

Više od 50 odsto anketiranih novinara identifikovalo je politički pritisak kao glavnu prepreku koja ometa njihovu novinarsku praksu. Finansijska održivost, uslovi rada i uticaj poslodavaca takođe su istaknuti kao značajni izazovi. Pored toga, kao dodatne prepreke prijavljene su poteškoće u profesionalnoj organizaciji i sve manji društveni ugled novinarstva.

Cenzura i autocenzura

Istraživanje je otkrilo da je 42,8 odsto novinara iskusilo cenzuru u različitim oblicima, uključujući neobjavljivanje, menjanje ili uklanjanje sadržaja vesti. Naime, novinarke i one mlađe od 35 godina susreću se sa većom učestalošću cenzure. Političke motivacije i odnosi poslodavaca identifikovani su kao primarni pokretači ovih dela cenzure. Štaviše, 25,3 odsto novinara je priznalo da često ili dosledno praktikuje autocenzuru, dok je 36,9 odsto izjavilo da se nikada nije bavilo autocenzurom.

Neizvesnost u karijeri

Alarmantno, svaki četvrti novinar je izrazio razmišljanje o promeni karijere zbog izazova sa kojima se suočava. Ovo u vezi sa nalazom odražava razočaravajuće stanje novinarske profesije u Turskoj.

Prepreke u prikupljanju vesti

Novinari su otkrili nekoliko prepreka na koje su naišli tokom procesa prikupljanja vesti, uključujući pravne radnje, ograničen pristup izvorima vesti, fizičke napade i zaplenu digitalnog materijala. Žene novinarke su se suočavale sa većom učestalošću ovih prepreka u odnosu na njihove muške kolege.

Mobing na radnom mestu

Prema istraživanju, 36,2 odsto novinara je izjavilo da su doživjeli slučajeve mobinga na radnom mjestu barem jednom tokom svoje karijere. Žene novinarke, mlađi profesionalci, osobe sa visokim obrazovanjem i one koje rade u metropolitanskim oblastima prijavile su veće stope mobinga na radnom mestu.

Ravnoteža između posla i života i sagorevanja

Uspostavljanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života i sposobnost razdvajanja ličnog i profesionalnog života pojavilo se kao značajan izazov za novinare. Ograničeno vreme za profesionalni razvoj i prevalencija sindroma sagorevanja takođe su identifikovani kao istaknuti problemi.

Niske plate i finansijska ograničenja

Studija je otkrila da većina novinara u Turskoj prima niske plate, radi više od 45 sati sedmično i nema pravo na godišnji odmor. Pored toga, zabrinjavajućih 59,1 odsto novinara je izrazilo nesposobnost da izdvaja finansijska sredstva za lični razvoj, pri čemu se ovaj broj popeo na 70,6 odsto među novinarkama.

Kuleli: Nema demokratije bez kvalitetnog novinarstva

Mustafa Kuleli, potpredsednik EFJ, rekao je da čak i ako politička represija prestane, dobro novinarstvo ne može da se praktikuje u Turskoj osim ako novinari ne rade pod boljim uslovima:

„Imamo problem koji se tiče svih građana: bez kvalitetnog novinarstva nema demokratije, a bez demokratije zemlja ne može napredovati. Da bismo poboljšali kvalitet novinarstva, prvo moramo poboljšati kvalitet života novinara. Ovo se može postići zajedničkim naporima sa sindikatima. Zato pozivam građane da podrže novinarstvo plaćajući vesti, ohrabrujem novinare da se udruže, pozivam poslodavce da odustanu od antisindikalnog stava i pozivam vladu da prekine pritisak na medije.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi