Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Njegovo svako napisano slovo bila je – istina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 07. 2023.

Autor: Biljana Radomirović Izvor: Politika

IN MEMORIAM: Milan Laketić

Njegovo svako napisano slovo bila je – istina

Otišao je Milan Laketić Laki (68), dugogodišnji novinar „Politike”. Bio mi je uzor u novinarstvu, bio mi je uzor i kao čovek koji je poštovao porodične vrednosti, tradiciju i moralne kodekse. Učio me je kako biti i opstati novinar, kako se nositi sa ovdašnjim novinarskim nedaćama...

Znao je do tančina sve da mi obrazloži, da me nauči ono što školske knjige ne mogu da daju. Pravnik po struci, vanserijski intelektualac, sam svoj advokat kada je trebalo da brani svoje stavove tamo gde se vaga i deli pravda. Mnogima je znao baš tamo, na sudu da dokaže da je njegovo svako napisano slovo bilo – istina.

Voleo je Kosovo i Metohiju, voleo svoje Podujevo, voleo je svoju Crnu Goru, planirao da tamo svoj život nastavi.

Dugo je izveštavao s Kosovu.

A kad je otišao, kada je morao s porodicom da izbegne, govorio je da će „kratko on tamo”. Nije za njega, intelektualnu gromadu, a gorštaka, za njegov kosovsko-crnogorski mentalitet bila vojvođanska ravnica. Ali, život mu je druge puteve iscrtao...

Znali smo da osvanemo kad bi došao kod mene. Pričao je i zasmejavao. Nije mogao bez Kosova. Ostajao bi po par dana. Moji su ga gledali kao da je rod rođeni.

Neću da verujem da Lakija nema. Zato i neću više ništa o njemu da pišem, a imalo bi toliko priča i zajedničkih novinarskih dogodovština. Čak i onih, kad mi je diktirao kako da napišem demanti, kako da se branim na sudu... čemu smo se godinama smejali.

Takvi kao on, takvi ljudi kao Laki, samo ponekad odu... nema ih, nestanu na nekoliko dana, nekada i mesec i duže, ali se vrate. Tu je negde Laki.

A, ako je i otišao, vratiće se s prvom zvezdom padalicom.

Vrsni poznavalac i hroničar kosovskih zbivanja

Posle duže bolesti u Novom Sadu je u subotu preminuo novinar Milan Laketić (68), dugogodišnji dopisnik „Politike” i „Blica”. Rođen je u Podujevu, Pravni fakultet je završio u Beogradu, a ceo radni vek je proveo u novinarstvu. Laketić je bio dopisnik „Politike” iz Ljubljane, Prištine i Novog Sada, a pred kraj karijere i dopisnik „Blica” iz Novog Sada. Od 1992. do 2003. godine bio je dopisnik „Politike” s Kosova i Metohije i ostaće upamćen kao vrsni poznavalac i hroničar kosovskih zbivanja s kraja prošlog veka.

Ž. R.

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi