Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kako mediji prate svet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 07. 2023.

Izvor: Fonet

Kako mediji prate svet

Evropska unija je u medijima pozitivnije predstavljena u martu i aprilu ove godine u odnosu na ranije monitoringe medija, a primetno je i da se u prethodnih godinu dana menjao način izveštavanja o ratu u Ukrajini, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Globalna politika i javno mnjenje u Srbiji koje je sprovela organizacija Novi treći put.

Analizirano je pisanje 15 najčitanijih informativnih sajtova u Srbiji, a najnoviji podaci iz marta i aprila obuhvatili su 12.779 objava.

"Definitivno je dominantan antizapadni sentiment, a menjalo se izveštavanje o ratu u Ukrajini, postalo je izbalansirano, manje je prorusko, manje antiukrajinsko", rekao je programski direktor organizacije Novi treći put Dimitrije Milić.

Kada je reč o predstavljanju EU poslednjih meseci, vide se blagi rast broja pozitivnih članaka o saradnji Srbije sa EU i programima pomoći EU Srbiji, kao i rast neutralnog izveštavanja, zaključci su istraživanja.

Istraživač organizacije Novi treći put Dragoslav Rašeta je, kada je reč o predstavljanju svetskih političkih lirdera, naveo da je tradicionalno najviše pozitivno predstavljen predsednik Kine Si Đinping.

Rašeta je rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom skoro cele godine imao više negativnih predstavljanja, dodaši da je i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden isto negativno predstavljen, a mediji su se uglavnom fokusirali na njegove gafove.

On je dodao da je uglavnom negativno predstavljen i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi