Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nagrada „Petar Lalović“ Ruži Helać i Zelenoj patroli
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 07. 2023.

Autor: Kanal 9 Izvor: Kanal 9

Nagrada „Petar Lalović“ Ruži Helać i Zelenoj patroli

Ruža Helać, predsednica nevladinog udruženja Vojvođanska zelena inicijativa, dobitnica je priznanja „Petar Lalović“ na 7. VRMDŽA FEST-u.

Autorka i urednica dokumentarnih istraživačkih emisija o zaštiti životne sredine “Zelena patrola na delu”, Ruža Helać, za ovaj serijal nagrađena priznanjem “Petar Lalović” na 7. VRMDŽA FEST-u.

Rođena Novosađanka, Ruža Helać, diplomirani je mašinski inženjer, književnica, novinarka, slobodna umetnica. Ekologijom se bavi od 1991. godine kada je osnovan “Ekološki pokret Vojvodine”. Predsednica je i neprofitnog nevladinog Udruženja “Vojvođanska zelena inicijativa” čiji je cilj podizanje ekološke i građanske svesti o odgovornosti za stanje životne sredine i demokratije u lokalnoj zajednici.

Petar Lalović bavio se ovom temom u vreme kada niko nije ni govorio o problemima zaštite životne sredine, zbog čega je njegovo stvaralaštvo dragoceno i tim više značajno priznanje nju, tim Zelene patrole i njihovom delu uopšte, kazala je Helać.

Zelena patrola jeste mali tim, ali su efikasni i imaju dobru logistiku u volonterskoj podršci.

Serijal “Zelena patrola na delu” se snima od 2010. godine i emituje na velikom broju televizija u Srbiji i regionu. Do sada je snimljeno više od 150 dokumentarnih emisija u kojima je bilo „važno da se ne zaboravi na neki ekološki problem“.

Helać je dobitnica najznačajnijih medijskih priznanja i nagrada za dokumentarne i TV filmove i reportaže u Srbiji i svetu u kojima je dala „doprinos nastojanjima da generacijama obezbedimo zdravu životnu sredinu”.

Višestruko je nagrađivana i na VRMDŽA FEST-u, a ove godine je i laureatkinja priznanja „Petar Lalović“ za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu, koje će joj biti uručeno na ovogodišnjem izdanju festivala u subotu, 29. jula, u selu Vrmdža.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

09.07.

2023.

anonymous [neregistrovani] u 22:34

Bravo za Ružu

Ruža je zaista zaslužila buket priznanja za svoj rad. Uzgred, ovo nije nagrada "Petar Lalović" već festivala INTERFER što se lepo vidi na slici. I na tome čestitamo vrednoj Ruži.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi