Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kasno Marko na Kosovo stiže: Sagovornici Danasa o tome što je konačno prva vest na Dnevniku RTS-a bila o protestima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 05. 2023.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Kasno Marko na Kosovo stiže: Sagovornici Danasa o tome što je konačno prva vest na Dnevniku RTS-a bila o protestima

Dnevnik RTS-a je u subotu uveče počeo izveštajem o protestu „Srbija protiv nasilja“, što su mnogi dočekali sa čuđenjem i nevericom, ali ipak obazrivo u oceni da će se informativni program Javnog servisa ubuduće promeniti. Sagovornici Danasa pozdravljaju ovaj potez rukovodstva RTS-a, ali ipak smatraju da je za njega kasno.

Slobodan Ćirić, potpredsednik UNS-a kaže da je dobro što je Dnevnik 2 tako počeo, te da je normalno i profesionalno da udarnu informativnu emisiju počnete udarnim događajem tog dana, “utoliko pre što vam se taj događaj odigrava bukvalno pod prozorom”.

– Javni servis bi uvek tako trebalo da radi. I ne samo javni servis, već svaki ozbiljan medij koji drži do profesionalnih standarda. Ja bih na vaše pitanje dodao jos dva: Zašto dnevnik RTS nije uvek i do sada počinjao najvažnijim događajima dana? Da li je dnevnik RTS i ubuduće uvek počinjati najvažnijim događajem dana, kao što je to u subotu bio slučaj? – pita Ćirić.

On dodaje da ćemo, valjda, u narednim danima i mesecima početi da dobijamo odgovore i na ova pitanja.

Vladan Slavković iz Lokalnog fronta Kraljevo kaže da mu je žao što je moralo da dođe do tragedije da bi i sama vlast shvatila da ignorisanje i korupcija sistema bukvalno uništavaju živote svojih građana.

– Javni servis, koji svi plaćamo, samo je moralni treptaj vlasti koja stidljivo priznaje da milion građana čitave Srbije nije srećno u državi. I dalje je to samo treptaj i pokušaj da se otpusti pritisak koji kuva u svima. Svi smo oduvek znali da je sistem korumpiran i da država ne štiti prava svojih građana, ali su masakri u Beogradu i Mladenovcu prelili već zakuvan bes. Srećom po sve nas, taj bes nema političko vođstvo već dolazi iz bića građana. Zato vlast nema način da ga ukalja već pokušava da ga dezavuiše. RTS je samo elegantan pokušaj smanjivanja pritiska. Ja im još uvek ne verujem – ističe Slavković.

Marko Oljača iz Društva za održivu budućnost “Koraci” ocenjuje za Danas da činjenica da je RTS sinoć makar na trenutak radio svoj posao je važna i indikativna.

– Režim je pred pucanjem, što su i kameleoni sa javnog servisa prepoznali. Naravno, nije isključeno da se radi o propagandni, direktivi predsednika Vučića kako bi mogao reći: pa šta hoćete, evo, mediji rade svoj posao. Međutim, to što je RTS počeo ili će tek početi da radi svoj posao, ne sme rezultirati zaboravljanjem jednog od zahteva nikada masovnijih građanskih protesta – smena celog rukovodstva te televizije – naglašava Oljača.

Takođe, dodaje, svi urednici i novinari koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem doprineli devastaciji ovog društva isto tako moraju snositi odgovornost i posledice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi