Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  AP i Njujork tajms dobitnici Pulicera za izveštavanje o Ukrajini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 05. 2023.

Autor: Telegraf.rs Izvor: Telegraf.rs

AP i Njujork tajms dobitnici Pulicera za izveštavanje o Ukrajini

Reporterka Vašington posta Kerolajn Kičener osvojila je Pulicera za nacionalno izveštavanje o abortusu u Sjedinjenim Američkim Državama

Američka novinska agencija Asošiejted pres osvojila je ovogodišnju Pulicerovu nagradu za izveštavanje u javnom interesu, za reportaže o ratu u opkoljenenom ukrajinskom gradu Mariupolju, dok je dnevnik 'Njujork tajms'' dobitnik Pulicerove nagrade za međunarodno izveštavanje za tekstove o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Reporterka Vašington posta Kerolajn Kičener osvojila je Pulicera za nacionalno izveštavanje o abortusu u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda SAD da se ukine zagarantovano pravo na abortus, preneo je Rojters.

Britanska agencija navodi da je bila finalista u nacionalnom izveštavanju za priče koje razotkrivaju široku rasprostranjenost dečijeg rada u kompanijama kao što je ''Hjundai'', kao i za međunarodno izveštavanje o kršenju ljudskih prava žena i dece od strane nigerijske vojske tokom rata sa Islamističkim militantima, prenosi Tanjug.

Vol strit džurnal je dobio Pulicerovu nagradu za istraživačko novinarstvo za otkrivanje sukoba interesa zvaničnika u desetinama saveznih agencija.

Los Anđeles tajms je nagrađen u kategoriji najnovija vest, zbog objavljivanja snimka razgovora gradskih zvaničnika, na kojem su se čuli rasistički komentari.

Godišnja Pulicerova nagrada, prvi put je dodeljena 1917. i predstavlja najprestižnije priznanje u američkom novinarstvu. Nazvana je po mađarsko-američkom novinaru i izdavaču Džozefu Puliceru, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zaveštao Univerzitetu Kolumbija.

Nagrada se dodeljuje svake godine u 21 kategoriji, a dobitnike bira nezavisna komisija sastavljena od predstavnika medija.

Pulicer se dodeljuje i u osam kategorija u oblasti književnosti, muzike i pozorišta.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi