Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SINOS: Povećati plate zaposlenima u RTV-u kako je zakonom propisano
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 04. 2023.

Autor: SINOS Izvor: SINOS

SINOS: Povećati plate zaposlenima u RTV-u kako je zakonom propisano

Podružnica Sindikata novinara Srbije u Radio-televiziji Vojvodine uputila je premijerki Ani Brnabić pismo u kome predlaže da se i zaposlenima u pokrajinskom javnom servisu povećaju plate za 12.5 odsto

„Obraćamo Vam se kao reprezentativni sindikat osnovan kod Poslodavca Javna medijska ustanova „Radio - televizija Vojvodine“, pa ističemo sledeće:

Kao što Vam je već poznato, Zakonom o budžetu Republike Srbije („Sl. Glasnik RS“ , br. 138/2022) propisano je da će se u 2023. godini zaposlenima kod korisnika budžetskih sredstava, odnosno korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje, plate povećati za 12,5 %.

Takva odluka je evidentno, doneta zbog visoke stope inflacije, kao i teškog položaja zaposlenih u javnim preduzećima, pa su zaposlenima u javnim preduzećima u Srbiji, uvećane plate za 12,5 %. Međutim, zaposlenima u Javnoj medijskoj ustanovi „Radio - televizija Vojvodine“ nisu uvećane plate.

Rukovodstvo Javne medijske ustanove „Radio - televizija Vojvodine, nije zaposlenima a ni reprezentativnim sindikatima, ponudilo jasno i precizno objašnjenje, zbog čega zaposlenima u JMU „Radio - televizija Vojvodine“ nije uvećana plata za navedeni procenat.

Uzimajući u obzir da JMU RTV nije tretiran kao deo Javnog sektora kojem su zarade od 1. januara 2023. godine uvećane za 12,5 %, Sindikat novinara Srbije – Sindikalna organizacija „Radio Novi Sad“ je na sastanku sa predstavnicima rukovodstva JMU RTV tražio da Poslodavac, insistira na tome da i JMU RTV, kao korisnik javnih i budžetskih sredstava, treba da dobije navedeno uvećanje zarade od 12.5 %, ali od Poslodavca nismo dobili povratnu informaciju da li se povodom toga obraćao Vladi Republike Srbije.  

Ovim putem želimo da napomenemo da je Javna medijska ustanova „Radio - televizija Vojvodine“ korisnik kako budžetskih sredstava, tako i korisnik javnih sredstava, obzirom da se delom finansira iz pretplate koju plaćaju građani a delom se finansira iz budžetskih sredstava. 

Smatramo da je neprihvatljivo stanovište države da Javna medijska ustanova „Radio - televizija Vojvodine“  nije javno preduzeće, i da se povećanje plate zaposlenima u javnom sektoru, ne odnosi i na Javnu medijsku ustanovu osnovanu za teritoriju Vojvodine, a pogotovo što je godinama u nazad, u godinama fiskalne konsolidacije, JMU RTV u potpunosti bila obuhvaćena merama i pravilima koja su važila za sva javna preduzeća u Republici Srbiji.

S iznad navedenim u vezi, a obzirom da država u prethodnom periodu nije odobrila povećanje pretplate za javni servis, Sindikat novinara Srbije – Sindikalna organizacija „Radio Novi Sad“ predlaže da Vlada republike Srbije, u budućnosti razmotri predlog Sindikata za povećanje pretplate, kako bi se finansijska situacija u JMU RTV konsolidovala. 

Takođe, Sindikat novinara Srbije – Sindikalna organizacija „Radio Novi Sad“, ističe da u Javnoj medijskoj ustanovi „Radio - televizija Vojvodine,  postoje zaposleni , koji su obespravljeni dugi niz godina, od kojih neki zaposleni, preko 20 godina naizmenično rade, delom po osnovu ugovora o radu, a delom po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova. Takvoj kategoriji zaposlenih, je zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru tj ograničavanja zapošljavanja u javnom sektoru u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, onemogućeno da ostvare svoja prava.

Stoga Sindikat novinara Srbije – Sindikalna organizacija „Radio Novi Sad“, moli Vladu Republike Srbije da dozvoli zapošljavanje takve kategorije zaposlenih, nevezano za Zakon o budžetskom sistemu, čime bi rešila pitanje radnog odnosa za  navedenu kategoriju zaposlenih. Na navedene nepravilnosti kod Poslodavca je ukazala i Državna Revizorska Institucija, kao i Inspekcija, prilikom kontrole poslovanja Javne medijske ustanova „Radio - televizija Vojvodine“, navodi se u pismu koje je potpisao v.d. predsednika  Siniša Otašević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi