Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zlatanović i Knežević na suđenju negirali da su pozivali na nasilno rušenje ustavnog poretka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 04. 2023.

Autor: Beta, Tanjug Izvor: Insajder

Zlatanović i Knežević na suđenju negirali da su pozivali na nasilno rušenje ustavnog poretka

Urednik portala Srbin info Dejan Petar Zlatanović i vođa Narodnih patrola Damnjan Knežević negirali su na početku suđenja u Višem sudu u Beogradu da su sredinom februara ove godine, pre i tokom protesta u glavnom gradu, pozivali građane na nasilno rušenje ustavnog poretka.

Knežević i Zlatanović su izjavili da su pročitali optužnicu, ali da je ne razumeju i da nisu izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret.  

Postupajući tužilac je pročitao optužni predlog navodeći da tužilaštvo sudu daje dovoljno materijala da efikasno donese odluku i dodao da treba da se pošalje poruka da li se politička sloboda može zloupotrebljavati.  

Odbrana okrivljenih osporavala je navode optužnice, tvrdeći da je ovo suđenje politički proces, te da ne postoji opravdana sumnja da su okrivljeni sa umišljajem počinili krivično delo za koje se terete.

Branioci su istakli da brane čestite ljude, što im olakšava posao i dodali da su optuženi bili mesec i po dana u pritvoru, a kako je naveo jedan od branilaca, očekuju oslobađajuću presudu.  

Knežević je negirao optužbe i rekao da ostaje pri izjavi koju je dao tokom istrage, ali tvrdeći da su ga pre davanja te izjave u pritvoru policajci tuklli i maltretirali zbog čega je protiv njih podneo krivičnu prijavu.  

Okrivljeni tvrdi da ništa nasilno nije uradio, kao i da nije pozivao na nasilje, te da su njegove pojedine rečenice iz optužnice izvučene iz konteksta, dok je, kako navodi možda bio malo agresivniji tokom protesta, jer su mu tada javili da policija pretresa njegov stan u kom su tada bili njegova supruga i devetomesečna beba.  

Kako tvrdi Knežević, namera im je bila da pomognu Srbima sa KiM, koji su došli u Beograd na protest, a hteli su, kako je rekao, da predaju zahteve Skupštini Srbije sa ciljem da se spreči prihvatanje francusko-nemačkog sporazuma, a u suprotnom da traže ostavku predsednika.

Zlatanović sa druge strane tvrdi da je na protestu bio kao novinar i da je izveštavao sa protesta, kao i da je on bio medijski pokrovitelj tog skupa, a ne organizator, te da je uhapšen kao novinar na zadatku.

Okrivljeni je tvrdio takođe da je pretrpeo nasilje od policajaca i da su mu bez dozvole proveravali službeni telefon.  

Suđenje pratio veći broj građana, među kojima je bio i lider "Dveri" Boško Obradović.

Sledeće suđenje zakazano je za 9. jun za kada su pozvani svedoci.

Više javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom tereti okrivljene za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu.    

U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo da  Kneževića osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Zlatanovića na godinu dana zatvora.

Odlukom Apelacionog suda, Zlatanović i Knežević su posle 50 dana provedenih u pritvoru, pušteni da se brane sa slobode.

"Nasilno uvučeni u rijaliti program"

Zlatanović i Knežević su ocenili, uoči početka suđenja, da im se sudi zbog verbalnog delikta i da su "nasilno uvučeni" u rijaliti program iza koga, kako su naveli, stoji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ja sam na tom skupu sve vreme bio novinar, a samo četiri minuta sam iznosio političke stavove. Tokom 50 dana koliko smo proveli u pritvoru, obijen mi je službeni telefon a policija je preuzela sve moje kontakte. Ispada da su svi ti kontakti opasni po državu. To je opasan presedan jer više ne možemo da garantujemo svojim izvorima tajnost podataka", rekao je Zlatanović.

Dodao je da od suda očekuje da sudi "po zakonu, a ne po nečijoj volji", što je, kako je rekao, princip uveden Dušanovim zakonikom iz 14. veka.

Knežević je ocenio da su na protestu 15. februara branili Ustav, a da su uhapšeni po "naređenju" samog Vučića.

"Mi smo žrtve režima Aleksandra Vučića. Duboko sam uveren da smo nasilno uvučeni u Vučićev rijaliti. On je lično naredio naše hapšenje i uklanjanje iz javnog medijskog prostora. Mi smo i tu bili opstruisani prethodnih godina, naši profili na društvenim mrežama su bili gašeni", kazao je Knežević.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

23.04.

2023.

mesi [neregistrovani] u 15:36

aa

Podrška za nepravedno optužene!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi