Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Švedski radio postaje prvi veliki evropski emiter koji je napustio Tviter
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 04. 2023.

Autor: Medija centar Sarajevo/Rojters Izvor: Medija centar Sarajevo/Rojters

Švedski radio postaje prvi veliki evropski emiter koji je napustio Tviter

Sveriges Radio (Švedski radio) u utorak 18. aprila je objavio da napušta Tviter, javlja Rojters, što ga čini prvim velikim evropskim javnim emiterom koji je napustio platformu društvenih mreža u protekloj sedmici. Tri medija iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) takođe su napustili platformu, ali zbog drugih razloga.

Švedski radio je u obrazloženju odluke o prestanku korištenja Tvitera naveo zabrinutost zbog “nedavnih turbulencija” u kompaniji u vezi sa njenom sposobnošću da se bori protiv lažnih vijesti i govora mržnje.

Kako je rekao Kristijan Gilinger, šef društvenih mreža na Švedskom radiju, zabrinjavajuće je to što je Tviter smanjio svoju radnu snagu, što bi to moglo negativno uticati na sposobnost Tvitera da se nosi s botovima, dezinformacijama i govorom mržnje.

“Naravno, ovi faktori takođe utiču na odluku da budemo urednički neaktivni na platformi“, rekao je on.

Švedski radio takođe kaže i da je odluka donesena jer je Tviter izgubio relevantnost za švedsku publiku, ne okrivljujući novu politiku Tvitera pod vlasnikom kompanije Ilona Maska da je nekoliko javnih emitera označio “medijima koje finansira vlada”.

“Publika je odabrala druga mjesta na kojima će biti. Stoga, Sveriges Radio, sada bira da deaktivira ili izbriše preostale naloge”, izjavio je Gilinger.

Američki emiteri National Public Radio (NPR) i Public Broadcasting Service (PBS), kao i kanadski Canadian Broadcasting Corporation (CBC) napustili su Tviter u protekloj sedmici nakon što je Tviter dodao nove oznake na njihove naloge označavajući ih “medijima koje finansira vlada”.

Rojters piše da se navedena oznaka do sada primjenjivala u Sjevernoj Americi, ali ne i u zapadnoj Evropi, gdje su Švedski radio, britanski Bi-Bi-Si i drugi mediji označeni kao “javno finansirani”. Gilinger je rekao da Švedski radio nije imao problema sa ovom oznakom. “Na osnovu trenutne definicije, to je ispravan opis načina na koji se Švedski radio finansira”, kazao je.

Veliki zapadni emiteri tvrde da postoji jasna razlika između onih koji primaju javna sredstva, ali su uređivački nezavisni, i onih koje vode vlade.

Daleko najveća švedska radijska kompanija sa 7,4 miliona sedmičnih slušalaca u 2021. godini, Švedski radio, na Tviteru je od 2009. Medij je naveo da je oslabilo interesovanje Šveđana za Tviter, navodeći izvještaj u kojem piše da samo sedam posto Šveđana dnevno koristi Tviter, u poređenju sa 53 posto na Fejbuku i 48 posto na Instagramu.

Kristijan Gilinger je rekao da će većina naloga biti izbrisana, a da će druge označiti neaktivnim. Novinari koji rade za Švedski radio i dalje mogu slobodno koristiti Tviter ako to žele, dodaje.

Juronjuz piše da je Švedski radio takođe nedavno prestao koristiti društvenu mrežu Snepčet, kao i da je smanjio izlaz svojih kanala na Fejsbuku, te da je prekinuo prisustvo na Tviču, servisu za prenose uživo.

Tviter, kako podsjeća Rojters, više nema kancelariju za medije koja bi odgovarala na zahtjeve za komentare.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi