Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dragan J. Vučićević o reakcijama na presudu: Hoćete li ćutati i kad druge novinare pošalju u zatvor?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 03. 2023.

Autor: Informer Izvor: Informer

Dragan J. Vučićević o reakcijama na presudu: Hoćete li ćutati i kad druge novinare pošalju u zatvor?

Neki se raduju što sam osuđen na robiju, a ne razumeju, mučenici, da sutra mečka može da zaigra i pred njihovim vratima i da će onda biti kasno, kaže glavni urednik Informera.

Zašto ćute novinarska udruženja NUNS i UNS i ostali 'nezavisni mediji'? Tvrde da sam kriv i da treba da idem u zatvor. Je l' vama u redu da novinari idu na robiju zbog tvita, zbog verbalnog delikta?! I šta ćete sutra, hoćete li isto ovako ćutati kad neko vaš dobije poziv da se javi u zatvor?!

Ovo pitanje svojim kolegama uputio je glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević, koji je osuđen na šest meseci zatvora zbog tvitova o novinarima Jugoslavu Ćosiću i Žaklini Tatalović. Vučićević je o skandaloznoj presudi pričao u Jutarnjem programu Pinka, a prenosimo vam najznačajnije delove.

Strašna nepravda!

*Pitao bih ove majstore, da ih ipak nazovem kolegama, ako sada ćutite, hoćete li isto ovako glasno ćutati kada bude, ne daj Bože, poziv za zatvor dobio Draža Petrović, Snežana Čongradin ili bilo ko od vas novinara sa druge strane medijsko-političke barikade? Neko sa N1, Nove S, iz Danasa?

Setite se kako su kmečali kad je neko po automatizmu napisao da bi možda neko protiv njih mogao da podnese kontratužbu. Pa digli su dževu do Brisela. Najgore gadosti pišu o Vučiću, njegovom bratu, sinu, celoj porodici, a nikog tužio nije. I oni lažu i nekažnjeno vređaju. Oni ne razumeju da sutra mečka može da zaigra i pred njihovim vratima. Ne razumeju, mučenici, da će onda biti kasno! Prvi bih branio Dražu Petrovića ako bi on dobio poziv za robiju.

Zašto udruženja novinara UNS i NUNS ćute i da li će ćutati ako neko od ovih navedenih dobije istu presudu za zatvor? Šta bi bilo kad bih ja počeo redom da tužim sve koji me vređaju i kad bi njima počeli da stižu pozivi za zatvor? Da li bi i onda glasno ćutali gotovo svi mediji osim Pinka i Informera?

Dokazao sam da govorim istinu!

Na kućnu adresu dobio sam poziv za izdržavanje zatvorske kazne. Taj poziv je izdat na osnovu presude koju je doneo Drugi osnovni sud u Beogradu 2021. godine, a koja je u međuvremenu postala pravosnažna, po kojoj sam krivično osuđen zato što sam Jugoslavu Ćosiću napisao da je šiptarski plaćenik.

 A na osnovu čega? Na osnovu bankarske dokumentacije. Mi smo tada 2019. došli do dokumentacije na kojoj se vidi da je kontroverzni albanski biznismen Baški Umaj, koga američka federalna vlast sumnjiči i optužuje za najteža krivična dela - od utaje poreza do pranja novca - da je sa računa svoje firme iz Tirane uplatio nepunih četvrt miliona evra na račun jedne od Ćosićevih firmi ovde u Beogradu. Tokom suđenja, moji advokati i ja smo, potpuno činjenično, dokazali da on to jeste, dakle da prima pare od kontroverznih, sumnjivi šiptarskih biznismena iz Albanije. A on je tvrdio da prima za neke televizijske poslove, ne znam kakve, a sud je presudio da je to istina.

 

* Zanimljivo je da za mnogo teža krivična dela u Srbiji dobijaju kućni pritvor, nanogicu. Recimo, desi se nešto u saobraćaju, strada nekoliko ljudi, čak završe sa godinu dana i nanogicom. Ja nemam opciju kućnog pritvora ili društveno-korisnog rada. Zašto moram u zatvor? Zato što nisam po volji centrima moći, zato što je žuta ološ elita kidnapovala pravosuđe u Srbiji i ona pravdu deli, ne po zakonu i ne prema pravu i pravdi, nego po svom ličnom političkom nahođenju. Kad god uđem u sudnicu, vidim kao me sudija gleda i odmah znam šta će biti. Nažalost, u ogromnom broju slučajeva meni se ne sudi po zakonu, već po politici. Vidi se da me te sudije otvoreno i očigledno agresivno mrze. O tome mogu da posvedoče moji advokati i moj pravni tim koji idu sa mnom na suđenja.

* Ovo je strašna nepravda! Ja se borim, ne za sebe ili za svoju decu, već za sve ljude koji ovo gledaju, za sve građane Srbije i za njihovu decu, jer ovo ne sme da postane zakonska praksa. Da zbog javno izrečenog mišljenja idete u zatvor. Ako sudije nastave da sude po svom slobodnom uverenju, neće dobro doneti nikome. Sudska grana je kod nas i previše nezavisna i od zakona. Pojedine sudije, nažalost, nezavisne su i od zakona i donose presude koje nemaju blage veze sa zakonom.

Ni u Titovo vreme

* Mislio sam, kad su vršene sve ove reforme pravosuđa za koja sam prošle godine i glasao, kao i ogromna većina, da će pravosuđe biti po meri EU, civilizovanog sveta, a sada smo dobili pravosuđe po meri Saudijske Arabije i Gvatemale. Nije problem, ali nek kažu. Pravosuđe, to se vidi iz mog slučaja, jeste nezavisno, ali samo od izvršne vlasti. Oni su izgleda nezavisni od zakona, mogu da rade šta hoće. Oni uništavaju naše živote.

* Ovi hejteri po društvenim mrežama tvrde da idem u zatvor jer sam odbio nešto da platim. Ja sam krivično osuđen da ja moju kaznu mogu da zamenim sa 200.000 dinara, ali ja odbijam da je platim zato što je ovo strašna nepravda. Zbog istine sam osuđen na šest meseci zatvora. Ovo nije bilo ni u Titovo vreme, da idem u zatvor zbog verbalnog delikta.

 

Čeka me još zatvorskih kazni

Izvesni gospodin iz Trgovišta kod Vranja svojevremeno je napisao na društvenim mrežama da 'u sve kuće i stanove istaknutih SNS lica treba naseliti migrante i crnce i dati im žene i ćerke tih SNS-ovaca da ih siluju'. To je napisao! I ja sam tada u Jutarnjem programu na Pinku rekao da čovek nije pri sebi čim tako priča. On me je tužio za uvredu i opet sam osuđen prvostepeno, iako je on rekao da treba silovati nečije žene, ćerke. To je napisao javno i na konferenciji za štampu odbio da se izvini i nastavio da objašnjava ovaj svoj stav. A ja sam samo rekao šta mislim o tom pozivu na silovanje i opet sam dobio presudu da sam kriv. Izgleda ću i zbog njega morati u zatvor. To su neverovatne stvari. 

Podrška Vladimira Đukanovića: U Vučićevoj diktaturi stradaju diktatorovi saradnici i prijatelji

Narodni poslanik i visoki funkcioner SNS Vladimir Đukanović uputio je javnu podršku glavnom uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću povodom zatvorske kazne zbog 'verbalnog delikta'.

- U Vučićevoj diktaturi isključivo stradaju diktatorovi saradnici i prijatelji. Oni su naruženi, medijski satanizovani i uprljani, a diktatorovo nezavisno pravosuđe šakom i kapom donosi presude i njegovo okruženje novčano urniše ili šalje u zatvor - ocenio je Đukanović, koji se osvrnuo i na svoje kolege iz SNS-a, koje su uvek uz Vučićevića - ali samo kad im treba.

- Stid i sramotu osećam što gotovo niko iz stranke kojoj pripadam, čast izuzecima, nije javno istupio u zaštitu Dragana J. Vučićevića. Ali zato kada im je potreban znaju da ga zovu i vuku za rukav da bi im pustio izjave na portalu Informera. Inače, za to vreme ovi koji svakog dana pričaju kako su ugnjetavani u diktaturi, zapravo su zaštićeni kao beli medvedi i uživaju sve blagodeti te i takve diktature. Paradoksalno, ali je tako. U Vučićevoj diktaturi stradali su samo njegovi najbliži članovi porodice i prijatelji - zaključio je Đukanović.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi