Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tužilac o pretnjama Vidojkoviću i Kulačinu: Za pet godina ukupno 11 predmeta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 03. 2023.

Autor: Beta Izvor: Insajder

Tužilac o pretnjama Vidojkoviću i Kulačinu: Za pet godina ukupno 11 predmeta

Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio je, povodom pretnji publicistima Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu, da je za prethodnih pet godina, "formirano ukupno 11 predmeta u kojim se oni javljaju kao oštećeni".

"U tri predmeta je utvrđeno da ne postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Sa druge strane, u šest predmeta, ta sumnja je potvrđena", rekao je Stamenković za list Politika, koji je naveo da podatak o ukupnom broju predmeta potiče iz svih tužilaštava.

Prema njegovim rečima, "u dva predmeta je već doneta pravosnažna osuđujuća presuda kojom su izvršioci proglašeni krivim i kažnjeni u skladu sa zakonom, dok je u četiri predmeta postupanje u toku".

On je naveo da je "pretežno reč o izjavama koje su upućene putem društvenih mreža sa raznih profila, oko 15".

"Međutim, broj profila ne znači automatski i broj osoba s obzirom na to da jedna osoba može da koristi više profila, odnosno korisničkih naloga na društvenim mrežama", rekao je Stamenković.

Kako je naveo, "jedna osoba može da uputi više izjava, pa sa brojevima uvek treba biti oprezan".

"Pretnje direktnim kontaktom u realnom svetu ili fizičkih napada na ove novinare ili njihovu imovinu nisu zabeleženi", rekao je Stamenković.

Podsetimo, Vidojković je zbog ugrožene bezbednosti preseljen u drugu državu, a u intervjuu za portal Insajder je istakao da mu je takozvana relokacija donela olakšanje i da tek sada shvata kakav mu je život bio poslednjih godina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da je, na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, na sopstvenu inicijativu naložilo procenu bezbednosti Vidojkovića i Kulačina.

Izvor: Beta

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi