Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Oko sajta mutno kao u - Dunavu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 03. 2023.

Autor: J. Ilić Izvor: Večernje novosti

Zvanična internet prezentacija Smedereva ne funkcioniše od novembra 2022.

Oko sajta mutno kao u - Dunavu

Zvanični sajt Smedereva nije u funkciji već mesecima, a niko i ne pomišlja da objasni zašto je građanima uskraćeno pravo na informisanje, iako je to zakonom definisana obaveza organa javne vlasti.

Internet prezentacija grada na Dunavu, konkretno, nije u funkciji od sredine novembra prošle godine, a pokušaji medija da sami saznaju o čemu je reč - kad već nadležni o svemu ćute - nisu urodili plodom. Nezvanično se saznaje da je dosadašnja verzija zastarela, a sa izradom nove se - zakasnilo. Ne zna se, međutim, kome je taj posao poveren, koliko će sve koštati i kada će ponovo biti u funkciji.

- Sajt će uskoro proraditi - kaže zamenik načelnika Gradske uprave Bojan Milutinov, od kojeg smo isti odgovor dobili i pre bezmalo 30 dana..

Inače, lokalna samouprava u Smederevu godinama krši zakon koji reguliše pružanje informacija o svim pitanjima od javnog značaja. Iako je na ovo upozoravano mnogo puta, uglavnom posredstvom esnafskih udruženja novinara, situacija se nije promenila. Naprotiv, stanje je još gore.

- Nastavlja se stara, loša medijska praksa čelnika Smedereva. Novinari, bar ne svi, i dalje se ne pozivaju na događaje, ukinut je pojam konferencije za medije, a povremeno se šalju samo štura saopštenja o događajima za koje prethodno nisu ni bili obavešteni. Ovo je ne samo diskriminacija novinara i obesmišljavanje našeg posla već svojevrsno uskraćivanje građana za osnovne informacije, osim klasične propagande. Šta će Smederevci znati o svom gradu, potrebama, radu lokalne samouprave... Ne zna se ko odlučuje, ali znamo da se svaki pokušaj pojedinih novinara da saznaju nešto više o tome i obaveste javnost završava ćutanjem lokalne vlasti i administracije - zaključuje Olivera Milošević, potpredsednica Udruženja novinara Srbije (UNS).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi