Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarka N1 Ksenija Pavkov dobitnica godišnje nagrade NDNV-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 02. 2023.

Autor: Redakcija Izvor: Beta

Novinarka N1 Ksenija Pavkov dobitnica godišnje nagrade NDNV-a

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) će godišnju nagradu za najboljeg novinara dodeliti novinarki televizije N1 Kseniji Pavkov, saopšteno je danas iz tog udruženja.

Laureat nagrade NDNV za istraživačko i analitičko novinarstvo je novinar Vojvođanskog istraživačkoanalitičkog centra (VOICE) Petar Alimpijević.
Nagradu za najboljeg novinara koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica dobiće Renata Bađi Ribar (Bágyi Ribár Renáta), novinarka Radio-televizije Vojvodine, dok je dobitnica Regionalne nagrade "Mirko Đorđević" novinarka Tamara Nikčević iz Crne Gore.
Komisija NDNV- za dodelu nagrada je ocenila da je Pavkov novinarka čije priče imaju očekivanja od građana, ne dodvoraju im se, već ih, kako je ukazano, podstiču na odgovornost u izgradnji slobodnog društva.
"Posvećeno se bavi diskriminisanima, marginalizovanima, skrajnutima iz društvenih tokova, bilo da su u pitanju eksploatisani strani radnici, izbeglice sa bliskog i dalekog istoka, ili građani Vojvodine koji se iz različitih razloga bore sa vetrenjačama u ostvarivanju svojih ezgistencijalnih ili drugih osnovnih ljudskih prava", navodi se u obrazloženju.
Dobitnik nagrade za istraživačko i analitičko novinarstvo Petar Alimpijević je izuzetan talentovani mladi novinar koji ima istančan novinarski njuh za važne životne priče običnih malih ljudi, ali i za one koje nosioci moći i donosioci odluka pokušavaju da sakriju, ocenili su članovi Komisije.
Renata Bađi Ribar kao urednica i voditeljka političke i društvene emisije "U fokusu" i emisije o zdravlju "Medicus" polazi od prava građana da budu istinito, potpuno i pravovremeno informisani. "Štiteći javni interes postavlja pitanja relevantnim sagovornicima u ime javnosti", dodaje se.
Laureatkinja nagrade "Mirko Đorđević" Tamara Nikčević je jedna od najboljih intervjuerki i politička komentatorka, ali i svedok koliko je novinarstvo na eksjugoslovenskom prostoru opasna profesija.
"Oštro se i nepokolebljivo obračunava sa protagonistima politike jednoumlja, bilo da su u pitanju
politički, crkveni ili neki drugi moćnici, odnosno 'svete krave' ne samo crnogorskog nego i društava u regionu Zapadnog Balkana, ali i sa njihovim još moćnijim mentorima, bilo da dolaze sa Istoka ili Zapada“, navodi se u obrazloženju.
O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Branka Dragović Savić, Dinko Gruhonjić i Čaba Presburger.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi