Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Relativizacija sa Ljiljanom Smajlović: Gost Vladimir Radomirović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 02. 2023.

Autor: Rt.rs Izvor: Rt.rs

Relativizacija sa Ljiljanom Smajlović: Gost Vladimir Radomirović

Gost Ljiljane Smajlović govorio je za RT Balkan o slučaju Danijel Smit i pokušaju objašnjenja novinarke "Danasa", aferama koje je "Pištaljka" otkrivala i ulozi novinara u savremenom društvu

U četrnaestoj epizodi emisije "Relativizacija" Ljiljana Smajlović je sa Vladimirom Radomirovićem, novinarom i glavnim urednikom sajta "Pištaljka" koji se bavi istraživanjem korupcije i zaštitom uzbunjivača, razgovarala o slučaju Danijel Smit, ulozi novinara u savremenom društvu, aferama koje je "Pištaljka" otkrivala i čuvenom intervjuu "Politike" sa Borisom Tadićem. 

Govoreći o načinu na koji "Pištaljka" funkcioniše, Radomirović je naveo da se finansira iz zapadnih i domaćih izvora i donacija, te da uzbunjivači koji im se obrate dobijaju pravnu pomoć. 

Dodao je da postoji način da neko anonimno prijavi korupciju, da se informacije dobro provere pre nego što budu objavljene i da je za "Pištaljku" najvažnija zaštita uzbunjivača.

Slučaj Danijel Smit i "bizarno objašnjenje" novinarke "Danasa"

Povodom situacije u kojoj je list "Danas" objavio intervju novinarke Ivane Šundić Mihovilović sa nepostojećim sagovornikom Danijelom Smitom, nakon čega je novinarka za svoju grešku optužila Srbiju i Rusiju, Radomirović je istakao da je najproblematičnije njeno "izvinjenje".

"Zaista interesantan slučaj, koleginica nije proverila osnovne informacije o sagovorniku. Bilo je veoma jednostavno utvrditi da li takav čovek postoji i koje su njegove reference. Zabrinjavajuće je to izvinjenje, odnosno pokušaj objašnjenja. Kada se to desi u zapadnim medijima, a bilo je takvih slučajeva, setimo se novinara 'Špigla' koji je fabrikovao desetine članaka iz celog sveta, uključujući i vesti o Bosni i Srbiji. Mediji sprovedu unutrašnju istragu, objasne kako je došlo do toga, izvine se čitaocima i postave neke standarde da se to ne dešava ubuduće", naveo je Radomirović.

Kako je naglasio, "Špigl" tada nije optužio Vladu Rusije zbog nečega što je bila odgovornost njihovih novinara i urednika.

Trebalo je da se novinarka "Danasa" izvini, da list objasni šta će uraditi da se takva situacija ne ponovi, dodao je Radomirović, a ovde imamo situaciju da su novine optužile Rusiju i Srbiju za nešto to je greška njihovih novinara i urednika. 

Govoreći o fenomenu da čitaoci više ne traže što objektivnije izveštavanje, već da svaki medij ima publiku koja dolazi kako bi pročitala samo ono sa čime se slaže, Radomirović je ocenio da je "Danas" ipak izgubio kredibilitet i da će se uvek pojaviti neko ko će dovesti u pitanje informacije koje objavljuju. 

Glavni urednik "Pištaljke" i bivši predsednik Udruženja novinara Srbije je podsetio da su korisnici društvenih mreža prethodno otkrili da su za "Politiku" na temu feminizma pisala tri lažna autora koji su tvrdili da je "rast feminizma izazvao porast porodičnog nasilja".

"Neko je na društvenom mrežama primetio da se neki Petar Veličković pojavljuje kao autor u Politici, a da taj čovek zapravo ne postoji, već da je uzeta neka slika nemačkog glumca. UNS je nakon toga utvrdio da postoje ukupno tri lažna autora koja su pisala za Politiku na temu feminizma koji razara porodicu", rekao je Radomirović i dodao da se "Politika" izvinila, ali nije uklonila sve tekstove nepostojećih autora sa sajta.

Trebalo je da i "Danas" i "Politika" objasne publici kako je došlo do greške, smatra Radomirović. 

"Mediji su izgubili onu moć koju su imali do pre dvadesetak godina, zahvaljujući rastu interneta, društvenih mreža, monopolizaciji medijskog tržišta, nema više one šarenolikosti, ni kod nas ni na Zapadu. Mediji se bore za publiku i prihode, a jedan od načina je da nađu svoju nišu i tu ostanu", ocenjuje Radomirović. 

"Novine su u najboljem slučaju nacija koja razgovara sama sa sobom", citirao je glavni urednik "Pištaljke" američkog dramaturga Artura Milera i ocenio da to danas više nije slučaj. 

Govoreći o ratnohuškačkom novinarstvu koje uzima zamaha na Zapadu, Radomirović je naveo da se ratovi vode zbog profita, a da ukoliko mediji zavise od oglašivača ili vlasti, teško je izbeći njihov uticaj na uređivačku politiku.

Intervju sa Borisom Tadićem za "Politiku"

Radomirović se osvrnuo i na njegov intervju sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem za list "Politika", podsetivši da je odbio naknadne intervencije na tekstu koje je zahtevao predsednikov savetnik Nebojša Krstić. 

"To je za mene bilo potpuno drugačije iskustvo, predsednikov savetnik za medije Nebojša Krstić je sedeo pored nas sve vreme, zavaljen u fotelju, nogu je prebacio preko naslona i ubacivao se, odgovarao umesto predsednika. Smatram da novinar treba da izvesti o onome što se desilo. Sve te Krstićeve upadice su bile snimljene i poslate na autorizaciju", naveo je Radomirović.

Krstić je nakon toga poslao svoju verziju intervjua u kojoj je izbacio i promenio sve što mu nije odgovaralo, uključujući i pitanja, istakao je Radomirović i dodao da je odbio da objavi drugu verziju, budući da ta verzija nije odgovarala istini i intervjuu koji je on radio.

"Pitanje autorizacije u Srbiji je važno, mnogo novinara podrazumeva da sagovornik posle intervjua može da menja odgovore kako bi ispao pametniji, duhovitiji, da čak može da menja pitanja. To je meni potpuno neverovatno", ocenio je bivši predsednik Udruženja novinara Srbije.

Radomirović je podsetio na sukob UNS-a sa N1 i "Junajted grupom" povodom navodne presude švajcarskog suda u korist Dragana Šolaka, budući da ta presuda nije bila dostupna javnosti, te da nije jasno na osnovu kojih informacija je N1 zaključio "da im je gazda u pravu".

Govoreći o globalnom padu poverenja u izveštavanje medija, koje je posebno naglašeno u SAD, Radomirović je rekao da je jedna od prvih stvari koju je primetio u Americi mehanizam na osnovu kojeg mediji građanima stvaraju osećaj sigurnosti.

"U američkim lokalnim medijima 90 odsto informacija je o tom gradu u kom se nalazite, vesti iz ostatka sveta su minimalne. Kada se desi neka tragedija, naslovi nisu kao u našim medijima, da je neko ubio nekoga, već su naslovi 'policija je uhapsila čoveka' što daje utisak da država radi u interesu građana. Država je uhvatila prestupnika i obezbedila sigurnost", navodi Radomirović. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi