Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gotovo „preslikano“ iz prethodnih godina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 02. 2023.

Autor: S. Novosel Izvor: Danas

Gotovo „preslikano“ iz prethodnih godina

Konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u Novom Pazaru je završen. Komisija je ocenila projekte, raspodelila sredstva i svoj predlog uputila Gradskom veću da donese konačnu odluku.

Na osnovu iskustava iz prethodnih godina ne očekuje se ništa senzacionalno u odluci gradske vlade. To znači da će biti potvrđen predlog komisije. I realizacija, ovogodišnjih, medijskih projekata može da počne uz finansijsku podršku iz gradske kase.

Sa 46 miliona dinara biće finansirano 19 medijskih projekata. Tročlana komisija donela je gotovo „preslikanu“ odluku iz prethodnih nekoliko godina kada su u pitanju korisnici ovih sredstava. Jedina novina je što ove godine nema beogradskih dnevnih listova. Ostale adrese su poznate. Od 19 projekata, 17 su elektronski i štampani mediji iz Novog Pazara i po jedan iz Prijepolja i Kragujevca.

Komisija je ponovo bila najizdašnija prema RTV Novi Pazar, kojoj je dodeljeno 36,9 miliona dinara ili 80,2 odsto od ukupne sume namenjene medijima. Tako je ova medijska kuća ostala u vrhu republičke lestvice, po sredstvima koja dobija iz gradskog budžeta.

Na poslednja četiri konkursa (2020-2023) lokalna samouprava je za sufinansiranje medijskih projekata izdvojila 214 miliona dinara. RTV Novi Pazar je dobila 177,7 miliona dinara ili 82,9 odsto od ukupno opredeljenih sredstava. Evidentno je da ta medijska kuća nema posebnih projektnih sadržaja, već joj se sve svodi na informativni program u kojem se predstavljaju aktivnosti aktuelne vlasti, od izgradnje komunalne infrastrukture do političkih aktivnosti. I, to nisu jedina sredstva, koja se iz gradskog budžeta „slivaju“ u RTV. Na konkursima, sredstva za sufinansiranje, redovno dobijaju medijske organizacije, čiji vlasnici su troje novinara iz te kuće, a koji svoje projektne aktivnosti plasiraju preko svoje televizije.

RTV Novi Pazar do pre sedam i po godina bila je vlasništvo grada. Petočlanom konzorcijumu, koji su činili ljudi bliski vladajućoj Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP), prodata je za nepunih 90 hiljada evra. Njeno finansiranje nastavljeno je, u skoro, istim iznosima, kao kada je bila na gradskom budžetu. S druge strane, broj zaposleni je znatno smanjen, koji sa zakašnjenjem primaju zagarantovane minimalne zarade. Na vidiku su novi odlazak nezadovoljnih uposlenika, uz otpremninu od 100 evra po godini radnog staža.

Osim RTV Novi Pazar, na vrhu po dodeljenim sredstvima su Sandžak TV sa dva miliona i Emedia groupe sa 1,4 miliona dinara. Svi ostali su dobili manje od toga.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi