Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sastanak Radne grupe za izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 02. 2023.

Autor: Tanjug, RTS Izvor: RTS

Sastanak Radne grupe za izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima

Prvi sastanak Radne grupe koja treba da izradi izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima. Koristimo najbolja evropska iskustva i prakse i to implementiramo u predloge naših medijskih zakona, kaže ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović.

Sastanku Radne grupe prisustvuju ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i međunarodni partneri iz Delegacije EU i Misije OEBS.

Deo koji Zakonom treba da bude unapređen je pre svega projektno sufinansiranje. Zakon, takođe najvećim delom obuhvata REM i pitanja implementacije EU Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama.

Radna grupa, formirana je u okviru Ministarstva informisanja i telekomunikacija, je ekspertska.

U njoj, osim predstavnika Ministarstva, su i stručnjaci za medijsko pravo i advokati Rade Veljanovski, Jelena Surčulija, Ljubiša Kuvekalović i Stevan Pajović.

Jovanović: Potrebno implementirati EU Direktivu

Ministar Mihailo Jovanović rekao je da ekspertska Radna grupa ima zadatak da implementira evropsku Direktivu o audio-vizuelnim medijskim sadržajima, i uradi one preporuke koje se tiču našeg Regulatornog tela za elektronske medije.

"Potrebno je, u skladu sa preporukama Evropske komisije, da naše Regulatorno telo bude u potpunosti finansijski, organizaciono, kadrovski i na svaki drugi način nezavisno, i potrebno je zapravo te odredbe implementirati u budući Zakon o elektronskim medijima", rekao je ministar.

Dodao je i da su elektronski mediji vrlo bitan sektor informisanja i medija i istakao da je, od prvog dana formiranja, fokus Ministarstva na sektoru informisanja.

"Pored Radne grupe koja radi na Zakonu o javnom informisanju i medijima formirali smo i ovu drugu Radnu grupu za Zakon o elektronskim medijima kako bi naše zakonodavstvo koje se tiče medija i informisanja uskladili sa evropskim", rekao je Jovanović.

Ministar je naveo da očekuje da se ova ekspertska Radna grupa u svom radu vodi medijskom strategijom koju je Vlada Srbije donela za period 2022. do 2025, a u skladu sa Akcionim planom za primenu ove medijske Strategije za period 2023. do 2025. godine, kao i da inkorporira evropsku Direktivu o audio-vizuelnim medijskim sadržajima.

Direktiva je, kako je rekao, i obaveza Srbije u fazi pristupanja EU i prilagođavanja naših medijskih zakona evropskoj regulativi.

Jovanović je istakao da delegacije EU i OEBS-a, kao i ambasada Kraljevine Norveške i Fondacija Konrad Adenauer, daju veliku podršku Radnoj grupi, kao i da su oni partneri i pomoć Radnoj grupi u pripremi izmene i dopune Zakona o javnom informisanju.

"Sa našim evropskim partnerima mi dobijamo ona najbolja evropska iskustva, najbolje evropske prakse i to implementiramo u predloge naših medijskih zakona", rekao je ministar.

"Postojeći Zakon nije loš" 

Jedan od ekspertskih članova iz ove Radne grupe Rade Veljanovski rekao je da postojeći Zakon "nije loš", ali da ima određene praznine i nedorečenosti.

"Zadatak ove radne grupe jeste da otkloni te nedorečenosti i da zakon u još većoj meri prilagodi onome što je evropski regulatorni okvir, a to je nova Direktiva o audio-vizuelnim medijskim servisima. Počećemo da radimo već prekosutra, imamo realitivno kratak rok, ali mi se više ne susrećemo sa belim papirom kao što je to bilo pre 23 godine kada smo počeli da radimo na našim medijskim zakonima", rekao je Veljanovski.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi