Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gračanica: Usvojen Godišnji izveštaj o radu DNKiM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 12. 2022.

Autor: Radio KiM Izvor: Radio KiM

Gračanica: Usvojen Godišnji izveštaj o radu DNKiM

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) je održalo redovnu sednicu Skupštine na kojoj je usvojen Godišnji izveštaj o radu ovog udruženja i odlučeno da se izbori za predsednika DNKiM održe u drugoj polovini ili krajem februara naredne godine.

Novinarka i članica Izvršnog odbora Olivera Radić je otvorila sednicu navodima da je DNKiM u proteklih godinu dana bilo veoma aktivno i pored problema u vezi sa nekompletnim rukovodstvom.

"Zalagali smo se za bolji položaj, ukazivali na kršenje prava novinara, obavljali naše redovne aktivnosti kada je u pitanju podsećanje na otete i ubijene kolege", rekla je ona.

Radićeva je zatim ukratko predstavila godišnji izveštaj o radu DNKiM.

"Izbornu skupštinu DNKiM održali smo 11. decembra 2021. i izabrali smo novo rukovodstvo. Za predsednika je izabran Darko Dimitrijević koji je, nekoliko meseci kasnije, podneo ostavku. Uručen je i Beli i Crni božur za najbolju i najlošiju saradnju sa medijima. Ove godine, 3. maja smo deveti put postavili ploču na mestu otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca. Septembra meseca je v.d. predsednica DNKiM Zorica Vorgučić podnela ostavku i napustila Izvršni odbor. Oktobra meseca smo organizovali skup podrške Džulijanu Asanžu", navela je ona.

Društvo novinara Kosova i Metohije godišnje izda oko tridesetak saopštenja za javnost, reagujući na razne napade i kršenja prava novinara.

Nakon predstavljanja Godišnjeg izveštaja, usvojen je predlog da se godišnja skupština DNKiM od sledeće godine održava sedam dana pre godišnje skupštine UNS-a u Beogradu, a zbog prethodnog usvajanja Izveštaja o radu od strane članova DNKiM.

Skupština DNKiM je naložila Izvršnom odboru da najkasnije do kraja januara naredne godine raspiše izbore za predsednika, kako bi se oni potom održali u predviđenom roku, polovinom ili krajem februara.

Godišnje novinarske nagrade

Društvo novinara Kosova i Metohije raspisalo je konkurs za novinarske nagrade za 2022. godinu koji traje do 30. decembra u ponoć. Ove nagrade su usmerene na vrednovanje i podsticanje profesionalizma i kvaliteta novinarskog rada.

Nagrade se dodeljuju za najbolje novinarsko ostvarenje u tri kategorije: televizijsko novinarstvo, novinarstvo na radiju i novinarstvo u štampi.

"U sve tri kategorije ravnopravno se može kandidovati i uređivanje. Za nagrade mogu da budu predlagani i da konkurišu i novinari koji nisu članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu, ukoliko žive i rade na Kosovu. U svakoj kategoriji biće dodeljena po jedna nagrada", objasnila je sekretarka Udruženja novinara Srbije Jelena Marković.

Konkurs za godišnje novinarske nagrade DNKiM je raspisan u saradnji sa Misijom OEBS na Kosovu.

DNKiM za narednu godinu planira intenziviranje rada u vezi sa izgradnjom Novinarskog doma u Gračanici, obilazak svih srpskih redakcija na Kosovu i identifikaciju problema, te rad sa mladim kolegama i povećanje broja članova.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi