Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Junajted medija se žali na pritiske vlasti i kampanju pretnje novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 12. 2022.

Autor: Beta Izvor: Beta

Junajted medija se žali na pritiske vlasti i kampanju pretnje novinarima

Kompanija Junajted medija optužila je danas predstavnike vlasti da su, preko televizije Pink, pokrenuli kampanju protiv njihovih novinara i medija tako što su ih direktno uvukli u politički sukob na Kosovu i ocenila da to predstavlja ozbiljno ugrožavanje bezbednosti svih zaposlenih, zbog čega je potrebna hitna reakcija držvnih organa.

"U vanrednoj emisiji televizije Pink 25. decembra, u više navrata poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, kao i urednici režimskih tabloida Dragan J. Vučićević i Saša Milovanović označili su novinare Junajted medija kao mete insinuirajući da 'luksemburški mediji' rade u sadejstvu sa Vladom u Prištini na ugrožavanju bezbednosti Srba na Kosovu. Kao razlog za tako opasne tvrdnje naveli su da mediji Junajted medija nisu izveštavali o 'oružanim borbama' u Zubinom potoku, već su čekali instrukcije iz Prištine", piše u saopštenju.

Ta kompanija je te optužbe ocenila potpuno neosnovanim i navela da to predstavlja pokušaj da se novinari i mediji koji rade u okviru njihove kuće diskredituju i označe kao  neprijatelji naroda.

"Pozivamo nadležne institucije da preduzmu sve neophodne korake da se obezbedi adekvatna zaštita novinara i da se poštuju njihova prava i slobode. Policija i drugi državni organi odgovorni su za bezbednost svih građana te je i bezbednost naših novinara upravo njihova odgovornost", dodaje se.

Junajted medija je navela da se kampanja protiv slobodnih medija pokreću svaki put kada se vlastima ne svidi tema ili pitanje o kojima kritički izveštavaju.

"Kao rezultat takvog ponašanja, sve su ozbiljnije i učestalije pretnje koje novinari N1, Nove i Danasa svakodnevno dobijaju. Neke od njih su i pretnje smrću. Zato je neophodno da javnost jednoglasno osudi retoriku koju smo sinoć čuli sa televizije Pink jer smo imali priliku da u prošlosti vidimo ishode sličnih kampanja vođenih upravo na toj televiziji", piše u saopštenju.

Junajted medija je najavila da će o ugrožavanju bezbednosti svojih novinara obavestiti sve međunarodne novinarske asocijacije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi