Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  VAC traži 4,7 miliona evra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 04. 2012.

Izvor: Danas

VAC traži 4,7 miliona evra

Nemački medijski koncern ponudio državi da otkupi njegov udeo u Politici novine i magazini

Beograd - Nemačka medijska kuća VAC ponudila je Politici AD svoj udeo u zajedničkom preduzeću „Politika novine i magazini“, potvrdila je Danasu predsednica Upravnog odbora Politike AD Sonja Liht.

- Pošto odluka o tome nije u nadležnosti Upravnog odbora, o ponudi smo se informisali, pa smo je prosledili nadležnoj Skupštini akcionara i većinskom vlasniku - rekla je Liht.

Prema njenim rečima, VAC za 50 odsto udela u „Politici novine i magazini“ traži 4,7 miliona evra plus ispunjavanje još nekih finansijskih obaveza koje u ponudi nisu specifikovane.

Akcijama Politike AD trguje se na Beogradskoj berzi, ali ove informacije nema među berzanskim vestima koje se tiču te kuće.

U Politici AD još vagaju o datumu kada ističe rok za odgovor. Danasu je nezvanično rečeno da je ta kuća za ponudu zainteresovana, ali da bi trebalo da se ispregovaraju još neki detalji, pre svega finansijski. Skupština akcionara Politike AD zakazana je za 17. april ove godine, ali pre nego što je ponuda VAC-a stigla.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović smatra da država svakako ne može reći da nema para i neka VAC Politiku proda bilo kome.

„Predsednica Upravnog odbora Politike AD morala je o ponudi VAC-a da obavesti širi krug ljudi, da zatraži podršku i pomoć da se kupi Politika, a ne samo da skine odgovornost sa sebe i prebaci je dalje. Možda ta kupovina nije dobar posao, ali možda postoji neko ko bi pomogao, možda u slučaju Politike postoji neki javni interes“.

Smajlovićeva podseća da se o nameri VAC-a da proda svoj udeo u Politici zna već dve godine i da se ni za nedelju dana, pa ni za dve nedelje ne može formirati, recimo, neki konzorcijum za ovu kupovinu.

Predsednica Udruženja novinara Srbije savetuje nadležnima u Srbiji da porazgovaraju sa Amerikancima, onolikim zagovornicima liberalnog tržišta.

„Kad je Njujork tajms bio dužan više nego što vredi i ugrožen, u američkom kongresu se odmah pojavio zakon Bendžamena Kardina, zasnovan na mišljenju da je Njujork tajms javno dobro i da bi njegovi novinari morali da praktikuju vrhunsko novinarstvo ne strahujući za efekte tržišta. Da bi ga trebalo zato finansirati kao neprofitnu ustanovu“.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, podseća da je generalni stav tog udruženja da bi država trebalo da se povuče iz medija, a ne da zauzima još više mesta u medijskom prostoru.

„Ne bi bio dobar potez sa gledišta medijskih sloboda da država od VAC-a otkupi njegov udeo u Politici. Time bi se samo još uvećao uticaj države na medije“, kaže Obradović za Danas.

On, međutim, smatra da bi za Politiku trebalo naći adekvatnog vlasnika kako bi se „obezbedio razvoj i autoritet najstarijeg dnevnog lista na Balkanu“.

„Način prodaje VAC-ovog udela trebalo bi da bude potpuno transparentan kako bi se na svaki način izbegle of šor kompanije sa nepoznatim vlasnicima ili domaće kuće poput Kurira“, dodaje Obradović.

Antrfile: Vlasnici

Prvih deset pojedinačno najvećih vlasnika Politike AD su: Republika Srbija (31,06 odsto), Akcionarski fond RS (21,45 odsto), Elektroprivreda Srbije (12,12 odsto), PIO fond RS ( 4,32 odsto), Komercijalna banka (2,6 odsto), Dipos doo (2,42 odsto), AIK banka (1,82 odsto) i Elektrodistribucija Beograd (1,42 odsto).

Akcionarski fond: Nismo obavešteni

Beograd - Zakonom o Agenciji za privatizaciju predviđeno je da Agencija ostvaruje pravo glasa na skupštinama akcionara po osnovu akcija u vlasništvu Akcionarskog fonda, koji je vlasnik 21,45 odsto kapitala Politike ad.

Uvidom u bazu Agencije, konstatovano je da ne postoji nijedan poziv za skupštinu akcionara, tako da Agencija nema saznanja o ponudi na koju se pitanje odnosi, odgovoreno je Danasu iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Na sajtu Beogradske berze zabeleženo je da je Skupština akcionara Politike ad ranije i drugim povodom zakazana za 17. april ove godine.

Ruža Ćirković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi