Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SOS oštećen za šest miliona evra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 03. 2012.

Izvor: Danas

SOS oštećen za šest miliona evra

Sudski postupak sportskog kanala sa Ratelom i RRA i dalje traje

Beograd - Sudski veštak za finansijsko-ekonomsku oblast ustanovio je da je SOS kanal povodom spora sa Ratelom i Republičkom radiodifuznom agencijom (RRA) u vezi sa dodeljivanjem frekvencije, oštećen dosad za 650 miliona dinara, tako da ukoliko sud donese presudu u korist ove televizije, ova dva regulatorna tela će morati da isplate odštetu u ovom iznosu, saznaje Danas. Gubici SOS kanala uvećavaju se što duže traje suđenje, tako da se ova cifra svakodnevno uvećava.

Podsetimo, signal SOS kanala na frekvenciji za teritoriju Beograda ima smetnje od državne televizije Rumunije već skoro šest godina, a ova televizija emituje svoj program u etru uprkos rešenju Republičke radiodifuzne agencije (RRA) o oduzimanju dozvole pre isteka vremena na koji je izdata.

Ovaj sportski kanal dobio je na konkursu RRA 2006. tri frekvencije za emitovanje programa u Beogradu i to 36. kanal sa lokacije Beograđanka, 38. kanal sa Košutnjaka i 29. kanal sa Pančevačkog puta.

Kako je ranije za Danas objasnio direktor ove televizije Dragiša Kovačević, odmah po puštanju u rad predajnika uočene su na 36. kanalu, koji pokriva više od 80 odsto planirane teritorije, „ogromne smetnje od državne televizije Rumunije“.

Sudski spor povodom toga vodi se već više od četiri godine, a direktor televizije ponudio je regulatornim telima da slučaj reše vansudskim putem. Ovaj predlog, međutim, Ratel je odbio, jer smatraju da nisu pogrešili prilikom dodeljivanja ove frekvencije.

Kako saznajemo, sud je prihvatio veštačenje sudskog veštaka elektrotehničke struke, koji je utvrdio isto što i Ratel i RTS prethodnim merenjima, da je 36. kanal koji je dodeljen SOS kanalu neispravan. Sud je potom odredio veštaka finansijske struke da ustanovi koliku je štetu SOS kanal pretrpeo od 2007. do danas i utvrđeno je da je reč o sumi od više od šest miliona evra.

U RRA ističu za Danas da je Dragiša Kovačević tražio da se slučaj reši vansudskim putem o čemu je obavešten Ratel, koji je odbio ovakav predlog. Prema njihovim rečima, RRA nije stranka u ovom slučaju i pozvaće se na „pasivnu legitimizaciju“, s obzirom na to da ova agencija nije nadležna za tehničke uslove u vezi sa dodeljivanjem frekvencija.

Izjavu direktora SOS kanala Kovačevića nismo uspeli da dobijemo, ali je advokatica televizije Biljana Kostić rekla da se „SOS kanalu ne žuri i da je taksimetar uključen i trošak se svakodnevno uvećava“.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi