Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novi urednik Obrazovno-naučnog programa RTS-a Miloš Janković: Važno nam je da privučemo novu mladu publiku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 09. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Novi urednik Obrazovno-naučnog programa RTS-a Miloš Janković: Važno nam je da privučemo novu mladu publiku

Obrazovno-naučni program Radio-televizije Srbije dobio je novog glavnog i odgovornog urednika – Miloša Jankovića. Dosadašnja v.d. urednice Vesna Pavliček je sada zamenica glavnog i odgovornog urednika ovog programa.

Janković za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) kaže da će ova redakcija u vremenu koje predstoji nastojati da pridobije one na koje je obrazovanje usmereno, ali da ne izgubi one koji su stasali, gledajući Obrazovno-naučni program.

„Obrazovno-naučni program ima dugu tradiciju najkvalitetnijeg programa na kojem su stasale mnoge, uključujući i moju generaciju“, dodao je on.

Da bi privukla novu mladu publiku, redakcija Obrazovno-naučnog programa, će, kaže Janković, nastojati da sadržaj u što većoj meri plasira i preko društvenih platformi.

„Prema istraživanjima, televizijska publika u proseku je starosne dobi od 53 godine. Mlade generacije su okrenute sadržajima na internet platformama i trebalo bi uložiti trud i povezati te generacije sa Obrazovno-naučnim programom, koji je za njih pravljen. Time se stvara nova publika koja će u narednim decenijama biti uz televiziju“, dodao je on.

Plan je, kako dodaje, i da studente, mlade istraživače i naučnike, među kojima i mnoge koji su u svetu postigli vrhunske domete u nauci, aktivno uključe u proizvodnju programa, u kojoj učestvuju Školska, Naučna, Opšte-obrazovna i Ekološka redakcija.

Na pitanje UNS-a šta će uraditi kako bi, u talasu komercijalizacije i tabloidizacije, teme iz obrazovanja i nauke dospele u prvi plan na Javnom servisu, Janković kaže da se Radio-televizija Srbije ne takmiči sa komercijalnim televizijama, a da su u proizvodnji naučno-obrazovnog prorgama ekskluzivni.

„Ta ekskluzivnost nas i obavezuje. Ako komercijalizacija znači da program bude naučno popularniji, za to smo spremni. Svedočimo trenutku u kojem su, kako naši ugledni istoričari ističu, stasale prve generacije dece koja su manje obrazovana od svojih roditelja, u poslednjih 200 godina. To nam govori da je obrazovni i naučni program od suštinskog značaja.To nije samo stvar Javnog servisa Srbije, već se javlja kao vrhunsko etičko i nacionalno načelo“, dodao je on.

Kako je važno privući nove gledaoce, oni, dodaje on, nastoje da proizvode zanimljiv program.

„Ne trudimo se isključivo da sadržaj bude zabavan. Trudimo se da program prati život - on je zanimljiv i kad nije jednostavan, što ne znači uvek da je zabavan. Tako gledamo i na program“, dodao je Janković.

Novi glavni i odgovorni urednik Obrazovno-naučnog programa rođen je 30.04.1974. u Kuršumliji. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Prištini, nakon čega je pohađao magistarske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je potom upisao i doktorske studije istorije umetnosti. Radio je kao istraživač i asistent na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Prištini.

U svojoj profesionalnoj novinarskoj karijeri, radio je kao novinar Bi-Bi-Sija gotovo deceniju, zatim kao urednik, a potom i kao pomoćnik glavnog i odgovornog urednika u agenciji Fonet, zamenik odgovornog urednika na portalu Kosovo onlajn. Dva puta je obavljao funckiju pomoćnika ministra za kulturu, a zadužen je bio za javno informisanje i medije.

Radio je na više lokalnih televizijskih i radio stanica. Autor je više od deset naučnih radova iz oblasti kulturnog nasleđa Balkana. Pasionirano prati film i muziku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi