Naslovna  |  Aktuelno  |  Mediji i inkluzija  |  Jelena Petković: Bilo bi dobro kada bi se radio individualni plan za funkcionisanje porodica dece sa invaliditetom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Mediji i inkluzija

08. 04. 2024.

Autor: Boban Kocev Izvor: Radio GLAS

Jelena Petković: Bilo bi dobro kada bi se radio individualni plan za funkcionisanje porodica dece sa invaliditetom

„Mi ne možemo da očekujemo od države, sistema i lokalne samouprave da znaju šta je nama potrebno. Oni se bave gomilom stvari, a mi ne možemo da sedimo u četiri zida i pišemo po društvenim mrežama patetične statuse kako je nama loše, već treba da se udružimo i pitamo šta možemo da uradimo jedni za druge“, rekla je predsednica Udruženja Dan Jelena Petković.

Ona je majka deteta sa autizmom i kako kaže njeno dete nije jedino zbog koga se angažovala u Udruženju, već je to jedna „mini armija“ od 80-ak mladih i dece koja stoje uz nju.

Kako je rekla, Udruženje Dan, počelo je kao jedna neformalna grupa roditelja koja se okupila sa ciljem da se izbore za lične pratioce deci, a od 2022. godine funkcionišu kao Udruženje.

Cilj ovog udruženja, osnovanog u Nišu je pomoć, edukacija i socijalna inkluzija osoba sa autizmom i drugim invaliditetom, ali i pružanje pomoći i podrške njihovim porodicama.

„Izuzetno je važno kada se roditelj susretne sa dijagnozom autizma kod deteta da bude pripremljen“, smatra Petković.

Kako je objasnila, kada roditelj dobije dijagnozu deteta koja je doživotna i nepromenljiva važno je da postoje stručnjaci poput socijalnih radnika koji će da naprave plan kako će dalje funkcionisati porodica.

„Bilo bi dobro kada bi se radio individualni plan za dalje funkcionisanje porodice dece sa autizmom, rekla je Petković i dodala je da je važno da postoje stručnjaci – socijalni radnici koji će proceniti da li je njohovom detetu potreban psiholog, defektolog, kao i to da upozna porodicu koje socijalne usluge su im na raspolaganju.

Dodala je da se ova praksa u nekim zemljama u Evropi sprovodi godinama unazad.

„Od onog trenutka kada porodica dobije dijagnozu deteta, preuzima ih socijalni radnik. Potrebno je da roditelj nikada ne oseti da je sam“, rekla je Petković.

Sa kojim izazovima se suočavaju roditelji dece sa autizmom, ali i koji su ciljevi i aktivnosti koje ovo Udruženje sprovodi, pogledajte u podkastu Radio Glasa u kojem je na ovu temu govorila Jelena Petković. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi