Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Govor Slobodana Reljića na uručenju UNS-ove Nagrade „Pera Todorović“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

19. 05. 2017.

Govor Slobodana Reljića na uručenju UNS-ove Nagrade „Pera Todorović“

Trenutak je svečan i potencijalno simbolički važan za naše novinarstvo. Ovim svečanim činom praktično počinje da živi jedna nagrada za izuzetan novinarski rad u Srbiji. Prvi put se dodeljuje nagrada UNS „Pera Todorović“ za feljton.

Nadajmo se da će se ovo što danas sejemo ukoreniti i postati osnov za uspostavljanje standarda kako treba da se stvaraju dobra feljtonska štiva na srpskom jeziku. To jeste smisao dobro osmišljenih, ozbiljno koncipiranih i pažljivo gajenih nagrada. Da se neki ljudski napor uređuje na dobro.

Koreni od kojih ova nagrada kreće su – dobri.

Ova kuća i mesto u kojem smo - nas veže sa Perom Todorovićem, po kome je nagrada dobila ime. To je za vek i po nezaboravljeno ime u srpskom novinarstvu. Sama njegova biografija i dela važna su i neiscrpno  zanimljiva svedočanstva – često prepričavana! - o važnom vremenu za ovaj narod i periodu kada se uspostavljali temelji našeg novinarstva.

Između ostalog, bio je i drugi predsednik ovog Udruženja.

Prvi konkurs nagrade „Pera Todorović“ pokazao je da se u srpskom novinarstvu i danas – koje jeste doba koje se ne može opisivati kao dobro i ugledno – ceni i gaji dobra i društveno relevantna priča koja povezuje nas s važnim tokovima prošlosti i kulture, koja podrazumeva dublje istraživačko posvećivanje i dobro pisanje - slikovitu i primišljenu prezentaciju priče.

Konkurencija za prvu nagradu je bila baš jaka, izuzetna: od pripovedanja o dubokim stazama naše duhovnosti – doživljaj Atosa među novom generacijom; preko svetskih feljtonskih priča o Staljinu i odnosu prema njemu danas; svedočenja o tome kako je pad Berlinskog zida izgledao ako ste bili na licu mesta; analitična i promišljena priča o dokumentu koji je uticao na promenu toka naše novije istorije – Memorandumu SANU; o protagonistima naših poslednjih ratova – generalu Kadijevuću i heroju narodnom Milanu Tepiću; do storija o našem jeziku i dvojici važnih pisaca – Dobrici Ćosiću i Petru Kočiću.

Žiri je mogao da konstatuje 1) smislen i društveno relevantan izbor tema i 2) novinarsko-feljtonski rad koji je bio – od solidnog do odličnog.

Pošto se nagrađuje samo jedan rad Žiri izabran od strane utemeljivača ove nagarade - na njima je odgovornost za kompetentnost Žirija -  je sve to uzeo u razmatranje i po svojim ukupnim znanjima i pojedinačnim afinitetima odabrao – priču o ljudskoj i nacionalnoj drami koja se prelama kroz Petra Kočića – a povodom 100-godišnjice smrti. Autor je kolega Milorad Đoković, poznato novinarsko ime.

Žiri je obrazložio svoj izbor: 1) naglašen je značaj teme i njena sudbinska aktuelnost, 2) veliki i kvalitetan rad pisca feljtona i 3) poštovanje feljtonskog žanra u prezentaciji. Pojednostavljeno: to je odlična i vrlo zanimljivo napisana priča. I važna.

Gospodin Đoković, koga lično poznajem od studentskih dana, tako je u jakoj konkurenciji postao prvi dobitnik nagrade UNS „Pera Todorović“ za feljton – što se obeležava prigodnom diplomom i zlatnim prstenom.

Mislim, lično, da će ovaj njegov rad predstavljati dostojan primer kako treba da izgleda baš dobar feljton u srpskom novinarstvu. Lepa kockica u mozaiku obrasca za ugled budućim feljtonistima!

Čestitamo dobitniku!

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali i tako svojim radom i imenom ovu nagradu učinili reprezentativnom i utemeljili njenu važnost.

 Zahvaljujemo se redakcijama koje su prepoznale značaj uspostavljanja jednog ovakvog kamena putokaza.

I hvala svima iz organizatorske ekipe UNS.

 

Vodice, 18. maja, 2017                                Slobodan Reljić,

                                                  u ime žirija UNS nagrade „Pera Todorović“   

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

20.05.

2017.

Ивица [neregistrovani] u 19:30

Браво

Свака част Ђоковићу! Испоравите само име, јер сте погрешили. Милорад се зове, а не Милан.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi