Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinarka Tanja Panić iz Slovenije: Poražavajuće stanje medija na srpskom jeziku u Sloveniji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

28. 12. 2016.

Autor: J.Pešić Izvor: UNS

Novinarka Tanja Panić iz Slovenije: Poražavajuće stanje medija na srpskom jeziku u Sloveniji

Tanja Panić iz Slovenije jedna je od polaznica studijske prakse za novinare i predstavnike organizacija na srpskom jeziku iz regiona. Za UNS govori o iskustvu sa desetodnevne prakse u Beogradu, koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 „Prijavila sam se na konkurs jer želim biti inicijator velike ljubavi prema srpskom kao maternjem jeziku, koju možda naša deca u Sloveniji ne osećaju zbog pritiska okoline. Ne želim reći da u Sloveniji osećaju averziju prema srpskom jeziku, ali se ponekad oseti prikrivena negativna konotacija”, započinje razgovor za UNS Tanja.

 

Tanja je novinarka i spikerka na slovenačkom radiju „Univox“ . Završila je pedagogiju (univ.dipl.pedagog).

„Činjenica da se kao pedagog bavim novinarstvom je priča za sebe. Od januara počinjem da radim u osnovnoj školi, ali je novinarstvo nešto čime želim da se bavim honorarno. Kao spiker na radiju i novinar na terenu, ne vidim drugu opciju nego da radim oba posla, jer volim i jedno i drugo. Iako na izgled možda nisu povezani međusobno, ne bih se složila sa tim“, kaže Panić.

Ona ističe da je kao pedagog „osetljiva na decu, te zbog toga želim još više pažnje posvetiti obrazovanju mlađe generacije, koja bi mogla  naučiti svoj maternji jezik ”.

„Maternji jezik zaslužuje punu pažnju i upotrebu među svojim narodom, gde god on bio“, kaže Panić.

Kako dodaje, nada se da će u Sloveniji biti pokrenuta internet stranica gde će biti objavljivane informacije o Srbima koji tamo žive.

Tanja Panić, u okviru desetodnevnog studijskog boravka u Beogradu bila je na praksi u redakcijama lista „Večernje novosti” i „Vesti onlajn” (Frankfurtske vesti).

„Sa veb redakcijom ‘Večernjih novosti’ ću ostati u kontaktu i pisati priloge i vesti o događajima u vezi sa Srbima u Sloveniji. To je ponuda koju treba iskoristiti. Obišla sam i njihov 'Radio Novosti' gde sam dobila ideju o češćem objavljivanju lokalnih vesti. Na ‘Vestima onlajn’ upoznala sam se sa projektom ‘Učimo ćirilicu’ koji bi mogli uspešno započeti i kod nas '', rekla je Panić UNS-u.

Kako je dodala, nada se da će sarađivati sa Srpskim kulturnim centrom 'Danilo Kiš' iz Ljubljane, sa srpskim društvima i slovenačkim školama koje bi mogle da pomognu u izvođenju tako bitnog, dugogodišnjeg i, kako se nada, nikad završenog projekta.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

28.12.

2016.

Жикић [neregistrovani] u 23:47

И ЈА САМ СЕ НАДАО

Жао ми је што ћу разочарати младу колегиницу, али и ја сам се надао када сам 1975. године отишао за дописника "Политике" из Љубљане. Тада јесу постојала одељења где се учило на српскохрватском језику и то само у школи ""Прежихов Воранц", али Срби и тада ( мада их је било више него данас) нису имали статус националне мањине. Тај статус сада имају Мађари и Италијани, а Срби опет немају.
Кад се о говорењу српског на јвном месту ради, деца у се стидела и ућуткивала своје родитерље ако би се заборавили па почели да говоре на српском. Тада су за Словенце сви јужњаци били "преклети Босанци", зато су се деца стидела па и плашила да говоре на српском језику. Била је то класична асимилција и то већ у првом колену! Деца су презимена, ако су бил на - ић или вић обавезно писала као ич или вич! На ћирилицу нису ни помишљала.
Наравно, побегао сам на време, још 1981. године и затим путовао у Љубљану сваког месеца (пошто сам склонио жену и децу од невероватне мржње) боравио по десетаки дана и био тамо у време тзв. "освободилног рата од србочетнишке ЈНА"! Каква је то мржња била, то је тешко описати.
Не желим да обесхрабрим младу колегиницу, али мислим да од неких мањинских права, права на употребу свог језика, на штампање својих новина, оснивање свог радија или своје тв у Словенији - неће бити ништа, и то не само сада, него - никада!
С поштовањем, бивши Југословен, а после свега што је иицирано у Словенији, а приписано Србим - Србин!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi