Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Digitalna kolekcija paliluske štampe od sada pretraživa po rečima u tekstu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

08. 11. 2016.

Autor: J.K.

Digitalna kolekcija paliluske štampe od sada pretraživa po rečima u tekstu

Biblioteka „Milutin Bojić“ iz Beograda kreirala je jednu od prvih digitalnih biblioteka u Srbiji koja ima mogućnost pretraživanja u tekstu po bilo kom traženom pojmu. Ova digitalna biblioteka nalazi se na internet adresi http://zavicajna.digitalna.rs/, a uglavnom obuhvata građu koja je vezana za teritoriju opštine Palilula.

Reč je o digitalizovanim listovima koji su izlazili ili još uvek izlaze, a imaju palilulski predznak: Palilulamesečni informator (izlazio od 1970. do 1990. godine), Dunavski venac (izlazi od 2004.), Palilula (izlazi od 2000. godine), Poljoindustrija (list PKB korporacije, izlazi od 1967), a u pripremi je i list Palilulska tribina (od 1963-1996). Osim toga, u ovoj digitalnoj bibiloteci mogu se pronaći i knjige i studije o Paliluli i njenim naseljima, a tu je veoma zanimljiva stara građa iz perioda Kraljevine Srbije (npr. stenogramske beleške sa skupštinskih zasedanja iz 1889. godine).

Prema rečima Jovice Krtinića, direktora biblioteke „Milutin Bojić“, građa postavljena na ovu digitalnu bibioteku predstavlja tek manji deo onog što je dosad obrađeno.

-          U narednim mesecima će na stranice ove digitalne bibiloteke biti postavljeni svi dostupni brojevi navedenih listova, koji predstavljaju pravu malu riznicu za lokalne istraživače. Sada je moguće na veoma brz i pouzdan način doći do članaka o određenim ljudima, institucijama ili događajima, što predstavlja veliku olakšicu i uštedu vremena – navodi Krtinić.

Inače, ova digitalna bibioteka je zasnovana na tzv. open source rešenju, a najveći deo zasluga da se rešenje prilagodi za ovakvu upotrebu ima Andrija Sagić, šef odeljenja za digitalizaciju u Biblioteci „Milutin Bojić“.

Kako najavljuju iz bibiloteke, ovo rešenje uskoro će se naći u primeni u još nekim bibilotekama u Srbiji, a na taj način će se učiniti dostupnim brojna značajna građa, posebno ona koja ima dokumentarističku vrednost.

Inače, biblioteka „Milutin Bojić“ je dosad digitalizovala svu građu vezanu za Milutina Bojića, koja se nalazi na adresi http://digitalna.milutinbojic.org.rs/

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi