Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinar Nikola Milojević: Politički rijaliti na hrvatski način
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

05. 11. 2015.

Autor: M. I. Izvor: UNS

Novinar Nikola Milojević: Politički rijaliti na hrvatski način

Ovogodišnja stručna praksa za novinare iz regiona koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova - Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu okupila je četiri novinara iz dijaspore, među kojima je i Nikola Milojević iz Vukovara.

Nikola četiri godine radi kao novinar dvonedeljnika "Izvor" i TV produkcije Zajedničkog veća opština (ZVO) u Vukovaru.

„U novinama pišem tekstove, dok u produkciji pravim televizijske priloge o životu Srba iz Hrvatske. Napomenuo bih da su 'Izvor' jedine novine u Hrvatskoj koje izlaze u potpunosti na srpkom jeziku i ćirilici. Zajedničko veće opština je srpska institucija koja je nastala nakon potpisivanja Erdutskog sporazuma pre tačno 20 godina. Sa tim sporazumom je praktično završen rat u Hrvatskoj, a istok Hrvatske mirno reintegrisan u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Dakle, ZVO je garant poštovanja prava Srba u Hrvatskoj“, započeo je razgovor za UNS Nikola Milojević.

ZVO obuhvata sedam opština na istoku Hrvatske u kojima Srbi čine većinu, kao i dva grada Vukovar i Beli manastir u kojima nisu većina, ali čine značajan udeo stanovništva.

„U ZVO se uglavnom bavimo Srbima iz Vukovara i sa istoka Hrvatske, a kad uspemo i na području ostatka države. Televizijska emisija koju pravimo je kolažnog tipa iz oblasti politike, kulture i sporta. Planiramo da u skorijoj budućnosti pokrenemo i portal. Najviše volim da radim priče koje nemaju veze sa politikom i koje se bave životima običnih ljudi“, rekao je za UNS Nikola.

Po njegovom mišljenju, medijska scena u Hrvatskoj je "mnogo bolja nego u Srbiji jer tabloidizacija skoro i da nije prisutna u medijima, nema toliko rijaliti programa, a i manja je cenzura kad su u pitanju političari. Skoro svaki političar je dodirljiv u medijima, a jedino su tajkuni ti koji su nedodirljivi".

Upoređujući njihov nacionalni program HRT sa RTS-om, Nikola je ocenio da je programska šema HRT "kvalitetnija i ima značajno manje reklama".

Na pitanje UNS-a šta bi promenio u sistemu informisanja u svojoj zemlji, Nikola je odgovorio: „mediji su uglavnom isti, teško je čuti neko mišljenje koje nije mejnstrim i sve se svodi na politiku i najobičnija politička prepucavanja. Opisao bih to kao 'politički rijaliti na hrvatski način'. Niko se ne bavi realnim temama i pričama običnih ljudi, već se svi bave dnevnom politikom, pri čemu su mediji bezlični i u službi onih koji ih plaćaju“.

Nikola Milojević je prošle godine završio UNS-ovu Školu veb novinarstva i to je u najvećoj meri uticalo na njegovu odluku da se prijavi za ovogodišnju stručnu praksu za novinare organizovanu od strane UNS-a, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova - Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

„Imamo ideju da pređemo iz tradicionalnih medija na portal jer su sada skoro svi mediji pokrenuli onlajn izdanja. Dobro je da postoji ovakva obuka koja mi je omogućila da vidim i čujem kako drugi rade“, rekao je Nikola.

Sa ostalim polaznicima obuke, prisustvovao je i "Konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu" koja je bila posvećena projektnom sufinansiranju medija dijaspore i regiona, prelasku štampanih izdanja na onlajn platforme i mogućim modelima finansiranja medija.

“Praksa u velikoj redakciji poput RTS-a za nas iz malih sredina ima veliki značaj za učenje i napredak u radu. Imao sam priliku da vidim i upoznam ljude koji su želeli da nam pomognu u svakom trenutku, izađu u susret i odgovore na svako pitanje. Zamerka koju imam po pitanju ove obuke je ta što nije postojao neki konkretan plan u kome bismo mogli da kažemo šta želimo, pa da se prema tome organizujemo”, dodao je Nikola Milojević.

Istakao je da mu je praksa bila od pomoći da vidi kako se radi i funkcioniše u veb redakcijama jer je dobio bitne novinarske, tehničke i marketinške informacije za vizuelnost portala koji planiraju da pokrenu.

U razgovoru sa Nikolom, osvrnuli smo se i na novinarska udruženja u Hrvatskoj kojima zamera što "uglavnom ne reaguju i ne osuđuju portale koji šire mržnju i stereotipe o srpskom narodu, a među njima se izdvaja posebno ultranacionalistički portal dnevno.hr koji je izuzetno popularan i posećen".

Takođe, koliko je njemu poznato, "u novinarskim društvima iz Hrvatske ne posvećuju pažnju medijima nacionalnih manjina, kao što to radi UNS".

Nikola Milojević poručio je da je potrebno da se Srbija više uključi i pomogne srpskim medijima u dijaspori u organizacionom i finansijskom smislu, pruži im profesionalnu podršku, jer oni okupljaju zajednicu Srba i time ih ohrabruju da ostanu da žive na tom području.

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi