Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бивша градоначелница Ниша Драгана Сотировски се вратила на уредничко место у РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 09. 2024.

Аутор: Данас Извор: Н1

Бивша градоначелница Ниша Драгана Сотировски се вратила на уредничко место у РТС

Доскорашња градоначелница Ниша Драгана Сотировски, која је и чланица Председништва Српске напредне странке, вратила се на уредничко место у Радио телевизији Србије, потврђено је Данасу из више извора.

У РТС-у су казали за наш медиј да је она 13. августа ове године враћена на радно место уреднице у нишком дописништву Другог програма Радио Београда, а да је разлог „престанак њене јавне функције“.

Драгана Сотировски се вратила у РТС по Закону о раду, након што је од 12. августа ове године престала да обавља било коју јавну функцију, што је иначе био законски основ да у децембру 2017. године замрзне радни однос у тој кући.

Она је тада била шефица телевизијског дописништва РТС-а у Нишу.

Замрзла је радни однос када ју је Влада Србије поставила за начелницу Нишавског управног округа, што је била све док у августу 2020. није изабрана за градоначелницу, и ту функцију обављала до прошлог месеца.

Мандат градоначелнице обележио је између осталог, како су оцењивали у НУНС-у и УНС-у, и њен „непрофесионалан“ и „дискриминаторски“ однос према медијима, због чега је најављивано и да ће Суд части одлучивати о њеном евентуалном трајном искључењу из НУНС-а, где је такође замрзла чланство када је постала функционерка.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић је, међутим, у априлу ове године рекао да Суд части ипак неће одлучивати о искључењу Сотировски због тога што је као градоначелница „ниподаштавала новинарску професију и вређала новинаре независних медијања“, иако је то најављивао од августа 2021. године.

Он је за медијски портал Нишка иницијатива казао да „нема потребе“ да се Суд части НУНС-а изјашњава о томе, а као разлог навео да је она „замрзла чланство када ју је Влада Србије именовала за начелницу Нишавског управног округа, поштујући Статут НУНС-а“.

„Ако икада одлучи да прекине лукративну политичку каријеру и врати се новинарском послу, тада ће се Суд части изјашњавати о њој“, казао је.

Он се извинио што је годинама уназад најављивао да ће бити изјашњавања о њеном чланству у НУНС-у.

Сотировски је, коментаришући овакву Бодрожићеву изјаву, казала да „и када одмрзне статус, сигурно неће бити чланица НУНС-а“, јер јој је „испод части да се тамо врати“, пошто се то удружење „показало врло непрофесионално у више случајева“, те примило „велики број чланова који себе називају новинарима, а да то нису“.

„Наравно, никада нису санкционисали своје чланове за непрофесионално понашање према саговорницима јер то што је неко новинар или члан НУНС-а не значи да може да злоупотребљава тај статус за недовољно професионално понашање на терену. Ставови Суда части таквог удружења ме не интересују“, рекла је.

У „Водичу за политичаре“ НУНС-а, који се бави њиховим односом према медијима и новинарским питањима, објављеном прошле године, она је означена као први од 11 најлошијих примера „напада и манипулација“ које доживљавају новинари у Србији.

У „Водичу“ се наводи пример из марта 2021. године, када је новинарки Јужних вести, на питање да ли је тачно да постоји забрана да функционери дају изјаве том порталу, одговорила да је установљена пракса да “одговоре убудуће неће добијати медији који их злоупотребљавају, преносе погрешно, извлаче из контекста”.

Прецизирала је да ће без одговора остати сви писани медији и портали „који коментаришу добијене одговоре“, уз ограду да се забрана не односи на електронске медије „где се оно што изговарамо чује и не може другачије да се измонтира“.

Нешто касније је поручила и да ће она и њена ПР служба одговарати само „ако се постави питање које је- како треба питање“.

Сотировски је, такође, више пута прозивала „Шолакове“ или „тајкунске медије“, оцењујући да они „лажу“ и „обмањују јавност“.

Од средине 2021. године није одговарала на питања Данаса, упућивана на службене мејлове или бројеве службених телефона, изузев спорадично, углавном када је била реч о њој лично или члановима њене породице.

Када је пре две године оцењивала свој двогодишњи рад, констатовала да је „релативно задовољна“ односом са медијима, не пропустивши прилику да нагласи да постоје они који „и дан данас спроводе организовну хајку против тима људи, посебно против ње, која води овај град Ниш“.

Ти медији се „баве сензационализмом а не откривањем истине“ и „измишљају афере и тамо где их нема“, али им је ипак „захвална јер имају кога да критикују“.

Сотировски је у својој званичној биографији, која је била истакнута на веб- сајту Града, навела између осталог да је три пута била номинована за награду НУНС-а за истраживачко новинарство „Дејан Анастасијевић“, као и да је „медијски тренер по цертификату НУНС-а“.

У биографију је уврстила и податак да је добитница награде за новинарску храброст „Милан Пантић“, коју додељују Вечерње новости, Годишње награде Локалног антикорупцијског форума Ниш за серију телевизијских прилога о корупцији у здравству и образовању, као и годишњег признања Агенције за борбу против корупције за прилоге о тој теми.

Када су је 2014. године репрезентативни синдикати у Специјалној болници за неспецифичне плућне болести у Сокобањи, након што је урадила неколико прилога о корупцији и мобингу, прогласили „непожељном“ због „злонамерности и личног непријатељског односа према овој установи“, новинарска удружења осудила су такву дискриминацију и притисак.

О њеном случају тада су извештавали професионални и критички медији, међу којима и они којима је касније ускраћивала одговоре на питања.
Без одговора бивше градоначелнице

Драгана Сотировски није одговорила на питања Данаса о повратку на радно место у РТС.

Јавност је, тако, остала ускраћена за одговоре на питања да ли сматра да је њен повратак у новинарску професију након политичке каријере етичан, као и да ли новинари по њеном мишљењу губе интегритет, веродостојност и независност када се врате у професију након обављања јавних и политичких функција.

Није одговорила ни на питање да ли је и даље чланица Председништва СНС и да ли је то, по њеном мишљењу, сметња за обављање медијског посла.

Према Кодексу новинара Србије, са новинарским послом је „неспојив рад у политичким партијама“.

Шта каже Закон?

Закон о раду прописује да запосленом могу да „мирују права и обавезе које се стичу на раду и по основу рада“ ако одсуствује са рада због „избора, односно именовања на функцију у државном органу, синдикату, политичкој организацији или на другу јавну функцију чије вршење захтева да привремено престане да ради код послодавца“.

Запослени коме мирују права и обавезе има право да се у року од 15 дана од дана престанка функције врати на рад код послодавца.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

12.09.

2024.

Sasha [нерегистровани] у 13:57

Bruka

I ovoj ženi ste dali Nagradu za novinarsku hrabrost "Milan Pantić". Eto, bruka. Neko pogine zbog posla, a neko se učlani u SNS.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси